Csak fel akarták újítani a házukat, de fél éve nincs tető felettük

tető javítás
Vágólapra másolva!
Lassan fél éve bízott meg egy férfit azzal egy budapesti család, hogy cserélje le a házukon a tetőt. A munka árának nagy részét ki is fizették, de a tető azóta sem készült el, a megbízott férfi pedig tagadja, hogy köze lenne a házhoz, vagy hogy pénzt kapott volna. A ház lakhatatlan, az anya a két kisgyerekükkel a szüleinél él távol a fővárostól, az apuka pedig otthon próbálja menteni a menthetőt. A munkálatok közben mindkét szülő megsérült, az asszony leesett a tetőről, csak a szerencsének köszönhető, hogy életben maradt. 
Vágólapra másolva!

A szülők egy családi házban élnek a két gyerekükkel Budapesten, a XVII. kerületben. A ház tetőszerkezete az elmúlt években megromlott, többször is beázott, ezért le akarták cseréltetni. Hosszú hónapok alatt összespórolták az új tető árát, majd megkerestek egy férfit, hogy végezze el a munkát.

– mondta az Origónak Viktória, aki azt kérte, hogy csak a keresztnevét írjuk le.

Forrás: Origo

A nő elmondása szerint a férfi nem abban az ütemben haladt a munkával, ahogy eltervezték, de

a pénzt is sűrűbben kérte, mint ahogyan számítottak rá.

„Nem úgy kérte a munkabéreket, ahogy ütemeztük, hanem kicsit ilyen »zsarolós jelleggel«, hogy ha én nem adok neki még előleget, akkor ő nem fog tudni munkásokat fizetni, és nem jönnek dolgozni.

Gyakorlatilag a tető teljes bontási és építési költsége már ki van fizetve”

– mondja az asszony, aki november 21-én maga próbálta meg lefóliázni a tetőt, de ez nem sikerült.

Belerokkantak a munkába

Amíg tartott a munka, az egész család segített, hogy télre elkészüljön a tető.

Az apának lumbágója lett, amikor szarufákat cipelt fel a tetőre, ezek után az asszony egyedül maradt.

Viktória többször is kérte a megbízott férfit, hogy segítsen neki a fóliázásban, de ő csak annyit mondott, hogy nem fog esni az eső. Hiába kérték, hogy november 15-ig fejezzék be a munkát, nem lett kész.

A férfi kétnapos könyörgés után hajlandó volt segíteni az asszonynak, de a vizes fóliát már nem lehetett normálisan feltenni, ezért továbbra is beázott a ház. Ezek után az asszony felment a tetőre, hogy lesöpörje a vizet a fóliáról, de megcsúszott és leesett. Hét és fél métert zuhant.

Eltört a csípőlapátja, a szeméremcsontja, medencecsontja, és a hármas csigolyájánál letört egy nyúlvány, valamint sorozat-bordatörése lett.

Forrás: Origo

Amit csináltak, azt is rosszul

– mondta az asszony, majd elmondása szerint később kiderült, hogy rosszul tették fel a szarufákat.

Életveszélyes, le kell bontani mindent, amit eddig felépítettek.

Tehát nemcsak egy új tető árát kell megint kifizetniük, hanem az elrontott bontási árát is, valamint valószínűleg anyagot is rendelniük kell még.

Szétszakadt a család

Jelenleg a ház több helyen ázik, valamint fúj be a szél, és be sem tudják fűteni, ezért az anya a 2 és 5 éves gyerekkel a szüleihez költözött, 140 kilométerre az apától. Ott sem maradhatnak már sokáig, mert az anyját is műteni fogják hamarosan. Az apa otthon maradt, ő sepri a tetőről a havat, de sok mindent ő sem csinálhat, mert kiújulna a lumbágója.

– mondta nő, aki kérte a helyi önkormányzat segítségét, hogy biztosítsanak nekik egy szobát a gyerekekkel, amíg nem oldódik meg a helyzet. Most úgy néz ki, hogy a jövőhéttől beköltözhet egy szobába a két gyerekkel, de csak két hónapra.

Forrás: Origo

Azt mondja, semmi köze a tetőhöz

Az esettel kapcsolatban megkerestük a férfit, akit a család megbízott a tető lecserélésével, és elmondásuk szerint már ki is fizették ennek az árát. A férfi szerint viszont ebből semmi sem igaz.

– mondta megkeresésünkre a férfi, majd hozzátette, hogy ő nem vállalkozó, hanem a főnökével csináltatta meg az árajánlatot, de mivel a család sokat „variált”, nem foglalkoztak velük.

Amikor megkérdeztük tőle, hogy melyik cégnél dolgozik, hogy őket is megkereshessük, a következő választ adta: az most mindegy, nem tartozik magára.

A férfi elmondása szerint Viktória többször is megkereste őt azzal, hogy jogi útra tereli az ügyet, hiszen a férfi átvette a pénzt, de a tető nem készült el, a pénzt pedig nem adta vissza.

– mondta a férfi.

A családtól megkaptuk azt az átvételi elismervényt, amin állításuk szerint a saját aláírásával elismeri, hogy pénzt fogadott el tőlük:

Forrás: Origo

A nő és családja szeretnék, ha egy szakember meg tudná csinálni a házukon a tetőt olyan áron, amit ki tudnak fizetni.

A család az Origo szerkesztőségének megadta a számlaszámát arra az esetre, ha valaki úgy döntene, hogy szeretné segíteni őket. Ha támogatná a családot, akkor írjon levelet a [email protected] e-mail-címre.