Halálos az idei influenzajárvány

2019.01.24. 14:53

Eddig közel negyvenen haltak bele az influenza járványba a szomszédos országokban, és a betegség tovább terjed. Magyarországon kétszerannyian betegednek meg, mint a korábbi hetekben. 

Az m1 aktuális csatornán Müller Cecília megbízott országos tiszti főorvos elmondta, hogy gyerekek között azért terjed jobban a járvány, mert zárt közösségben vannak egész nap és a higiéniás szabályokat sem tartják be annyira, mint a felnőttek. Eddig 19 óvodából és bölcsődéből jelentették, hogy járvány van. Müller Cecília azt is hozzátette, hogy az influenza már az egész országot érinti. 

Kétszer több a beteg

Az ÁNTSZ közleménye szerint január 14-20.-a között kétszer annyi beteg ment orvoshoz influenzával, mint az azt megelőző héten. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz forduló beteg száma

Fejér megyében volt, ott több mint hatszázan betegedtek meg. Utána Borsod-Abaúj-Zemplén (554) és Tolna (532) megyében volt a legmagasabb a influenzások száma.,

Ahhoz, hogy betegek legyünk, kell egy ember, aki a betegséget terjeszti, kell egy közeg, amin keresztül a fertőzés átjut a másik egy arra fogékony személyre. Ha elmegyünk dolgozni, vagy lemegyünk a boltba, nem tudjuk megakadályozni, hogy ne találkozzunk beteg emberrel. Velük egy légtérben leszünk, és az átvivő közeget sem tudjuk szűrni, hiszen ha a BKV buszon van egy beteg, aki ott köhög, akkor ürülnek, a szervezetéből a kórokozok. Az influenza elkerülésére a legtöbbet a védőoltás beadatásával tehetünk. Így vagy nem kapjuk el a betegséget, vagy rövidebb lefolyású lesz a betegség"

- mondta el az Orgiónak Jelinek Benjamin Gábor háziorvos.

A szakember azt is hozzátette, hogy

nem elég, ha alkalmanként vagy kúraszerűen beszedünk egy-két vitamint: a legjobb megelőzés, ha beoltatjuk magunkat.

Az oltás hatása folyamatosan épül fel, és két hét a maximális védettség kialakulása. Éppen ezért jobb, ha nem halogatjuk a védőoltás beadatását. A háziorvos szerint most még a járvány elején vagyunk,  valószínűleg nőni fog a megbetegedettek száma.

A kép csak illusztráció.Forrás: --

Az ÁNTSZ közleménye szerint a beteg gyerekek száma is nőtt: Nógrád megyében az orvoshoz fordulók 70%-a, míg Csongrád és Heves megyékben több mint a fele volt 15 éven aluli. De a fiatal felnőtteket sem kíméli a betegség.

Az aktív, tehát a dolgozó generáció 20 és 50 év közöttiek érintettek, de leginkább a fiatalabbak, 20-30 évesek - folytatja Jelinek Benjámin Gábor.

Valószínűleg a közösségben, ahol dolgoznak sokkal gyorsabban terjed a betegség, mint az otthon lévő generációnál, de nemcsak a saját gyógyulásunk érdekében fontos, hogy komolyan vegyük az influenzát.

Fontos, hogy aki beteg, az maradjanak otthon, mert 5 nap alatt meg fog gyógyulni ha pihen, és nem fertőzi a környezetét. Felelősek vagyunk a többiekért, tehát aki beteg, az ne menjen dolgozni, hiszen így sokkal gyorsabban terjed a járvány.

A szakember azt is hozzáteszi, hogy sokszor nem is vagyunk vele tisztában, hogy fertőzünk, amikor még csak lappang bennünk a betegség. Ráadásul előbb meggyógyulunk, ha pihenünk pár napot.

Ha már betegek vagyunk

A háziorvos azt is elmondja, hogy az influenza egy vírusos megbetegedés, amire nem szabad antibiotikumot szedni, mert nem hat rá. A láz, rossz közérzet és izomfájdalom az influenza tipikus tünetei, amelyeket mi magunk is kezelhetünk, de gyógyszert magunktól ne szedjünk be és mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Lehet orrsprayt használni, köptetőt, tehát tüneti kezelése van az influenzának, de aki nem gyógyul, és a tüneti kezelés nem használ, aki nagyon elesett, rossz a közérzete, feltétlenül forduljon orvoshoz. Kisgyerekekre, idősekre és krónikus betegekre ez különösen vonatkozik.

Náluk még inkább fenn áll a veszélye a szövődmények kialakulásának. Az lehet tüdőgyulladás, ami időseknél végzetes is lehet, de lehet arcüreggyulladás, középfülgyulladás is - teszi hozzá az orvos.

Romániában eddig 34-en haltak bele az influenzába.

A betegek nagy része krónikus beteg volt, és egyikük sem kapott védőoltást. Közülük volt egy 11 hónapos kisbaba is.

Ukrajnában, Nagyszőlősön egy 41 éves férfi halt bele a betegségbe. Ő Magyarországon dolgozott, és már lázas volt, amikor hazaérkezett. Későn ment már orvoshoz, kétoldali tüdőgyulladással, az influenza súlyos szövődményével.