A Ráday utcai kollégium a szerda esti tűz miatt használhatatlanná vált, a diákokat sikerült elszállásolni, a vizsgaidőszakot felfüggesztették – jelentették be csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke közölte, miután délelőtt az utolsó tűzfészkeket is eloltották, egyértelművé vált, hogy az épület hátsó, kollégiumi része, használhatatlanná vált, a második és a harmadik szint teljesen kiégett, az oltás pedig a többi szintet is súlyosan károsította.

A kollégium szerda este gyulladt ki, az épületet mintegy 80 embernek kellett elhagynia. Az oltás közben egy megégett holttestet találtak a harmadik emeleten, a lépcsőfordulóban.

Őt még nem azonosították, egyelőre csak annyit tudni róla, hogy

nem diák volt, hanem az egyik vendégszobában elhelyezett ember.

A püspök köszönetet mondott a tűzoltóknak, a katasztrófavédelem munkatársainak, a rendőröknek, a IX. kerületi polgármesternek és önkormányzati dolgozóknak, a tüzet észlelő és társaik menekülését segítő diákoknak, valamint a kormánynak, amely felajánlotta segítségét az újjáépítésben.

Elmondta, hogy érkeztek tárgyi és pénzbeli felajánlások is. A pénzbeli támogatásokat az egyetem bankszámlájára (11705008-20492223) várják, és kérik, hogy a rovatban tüntessék fel: „tűzeset”. A tárgyi felajánlásokat a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai koordinálják majd.

A Ráday utcai kollégium égő épülete 2019. január 23.Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem stratégiai rektorhelyettese bejelentette, hogy a hittudományi karon a vizsgaidőszakot felfüggesztik, és azoknak, akik még nem végeztek a vizsgáikkal, egyéni tanrendet biztosítanak.

A kollégiumban nem csak a KRE diákjai laktak. Azokat az egyetemeket, amelyeknek diákjai szintén érintettek, arra kérik, hogy tegyék lehetővé a vizsgaidőszak meghosszabbítását vagy egyéni tanrend igénylését.

A rektorhelyettes azt mondta, hogy a társintézmények kollégiumi helyeik felajánlásának köszönhetően úgy tűnik, hogy

a következő félévben minden hallgatót el tudnak majd helyezni.

Az egyetem kétmillió forintot különített el, amelyből gyorssegélyt biztosítanak a diákoknak, de szükség esetén tovább növelik az összeget.

A Ráday utca 28. szám alatt található a Dunamelléki Református Egyházkerület levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár és a Bibliamúzeum is. Ezek nem sérültek meg, de

a levéltár anyaga veszélyben van a vízszivárgás miatt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtt megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy a kollégium újjáépítéshez szükséges összes anyagi forrást rendelkezésre bocsátják.