Gyorsabban terjed az influenza, mint gondolták

oltás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten összesen 38 ezer 200 ember fordult orvoshoz influenzás tünetekkel az országban. Összességében kétszer annyian, mint az azt megelőző héten. De vannak olyan területek, ahol négyszer-ötször annyi a beteg, mint egy héttel korábban. Az influenza A vírusa terjed, amely nagyobb járványokat okoz, mint a B vírus. A gyerekek és a fiatal felnőttek között a legtöbb a beteg. A járvány várhatóan március elejéig is eltarthat, és még egyáltalán nem értük el a csúcsát. Az idei járványról Dr. Molnár Zsuzsannát, a Nemzeti Népegészségügyi Központ epidemiológus főorvosát kérdeztük.
Vágólapra másolva!

„Az ország minden területén emelkedett a betegek száma, összességében kétszer annyian mentek orvoshoz, mint az év második hetében, de van olyan terület, ahol jóval többen – Tolnában például ötször, Borsodban pedig négyszer annyian betegek, mint egy héttel korábban” – mondta Dr. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ epidemiológus főorvosa, járványügyi szakértő. Azt is hozzátette, hogy ez nem meglepő adat: a 2014-2015-ös szezonban volt olyan, hogy megháromszorozódott egyik hétről a másikra a betegek száma.

Influenzavírus Forrás: Origo

Molnár Zsuzsanna hozzátette: az óvodás korúak, vagyis a 3-5 évesek között a legtöbb a beteg. Aztán a fiatal felnőttek között terjed intenzíven a vírus.

Az idén A vírus terjed, amely általában nagyobb járványokat okoz, mint a B vírus. Most az A(H1N1) és az A(H3N2) vírusok dominánsak. Jó hír, hogy mind a két vírustörzs szerepel a védőoltásban – a háromkomponensű oltásban is, amelyet a háziorvosok ingyen adtak az arra jogosultaknak.

– mondta a szakértő.

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e még beadatni a védőoltást, Molnár Zsuzsanna azt mondta: ehhez már egyéni döntés szükséges.

Forrás: MTI/Kallos Bea

„Lényegében bármikor be lehet adni, de azzal ilyenkor számolni kell, hogy amikor már erőteljes a víruscirkuláció, nem feltétlenül lesz ideje a vakcinának kifejteni a hatását a szervezetben. Nem biztos, hogy lesz idő a megfelelő védettség kialakulásához.

Előfordul néhányszor, hogy valaki a járvány idején beoltatja magát, aztán három nap múlva beteg lesz, és azt mondja: azért lettem beteg, mert beadattam az oltást. Holott ez nem igaz, hanem még nem volt ideje az oltóanyagnak, hogy kifejtse a hatását.

Ilyenkor már az oltóanyag védelmében mondjuk azt, hogy mindenki fontolja meg, kéri-e az oltást járvány idején, vagy nem. Ha valaki ma beoltatja magát, és honlap reggel felül a repülőgépre, és elmegy Ausztráliába 2 hétre, ahol nyár van, és negyven fok, akkor mire hazajön, védett lesz az influenza ellen. Vagy ha meg tudja oldani, hogy másfél-két hétig nem megy sehová, akkor is kialakulhat a védettség. Aki minden nap munkába, közösségbe jár, nehéz elkerülni a vírussal való találkozást. Semmiképpen nem mondjuk azt, hogy nem érdemes már ilyenkor oltatni, de az biztos, hogy ilyenkor már előfordulhat az oltás ellenére is megbetegedés. Most már nagyon erős a víruscirkuláció.” Magyarországon körülbelül 600-700 ezren oltatják magukat influenza ellen.

Horvátországban bejelentették a múlt héten, hogy már heten meghaltak az influenza következményei miatt. Molnár Zsuzsanna elmondta: nagy valószínűséggel ott is ugyanezek a vírusok terjednek, mint Magyarországon.

Forrás: Shutterstock

„A horvátok bejelentették, hogy évek óta nem volt náluk jelen a H1N1 vírus, és alapvetően felhalmozódhatott az erre fogékony populáció – vagyis sok ember védtelen ez ellen a vírus ellen, így hamar megfertőződik. Nálunk tavaly is jelen volt a H1N1, még ha alapvetően B vírus dominált. Horvátországban is a krónikus betegek vannak nagyobb veszélyben – a halálozások is a súlyos alapbetegségben szenvedők közül kerültek ki. Nehéz egyébként megállapítani, hogy mekkora szerepe van közvetlenül az influenzának abban, ha a beteg meghal. Az biztos, hogy egy magas láz felboríthatja egy cukorbeteg ember anyagcseréjét, a szívbetegeknél pedig akár keringés-összeomlást okozhat. Az elmondható, hogy általában nem az egészséges emberek halnak meg az influenza következményei miatt” – hangsúlyozta Molnár Zsuzsanna.

Az influenzajárvány akár 12 héten át tarthat – általában január végén, február elején a legintenzívebb.
Az influenzára jellemzően a magas láz, izomfájdalom, száraz köhögés és torokfájás jellemző. Ha a betegnek hurutos tünetei vannak, erősen náthás, és legfeljebb hőemelkedése van, az nem influenza, hanem megfázás – vagyis más rhinovírus okozza a betegséget, amelyet a szervezet sokkal könnyebben legyőz.