Szili: Mindig a nemzetemet fogom szolgálni

2019.01.24. 07:59

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, nemzetpolitikai miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a nemzetpolitikáról, a nemzethez való tartozás fontosságáról, valamint saját munkájáról is.

A politikus elmondta, nagyon is érzi, hogy a határontúli területeken, a diaszpórában a magyarok részéről nagy szeretet övezi, de ez nem csak most van így, amikor hivatalból is nemzetpolitikával foglalkozik. Azt is hozzátette, számára a nemzet ügyei mindig is fontosak voltak, sőt azt is mindig hangoztatta, hogy a nemzethez való tartozás mindig meg kell előzze a párthoz való tartozást is, azaz az ember elsősorban egy olyan nagy közösséghez tartozik, amelyik a nemzet.

A volt házelnök azt is elmondta, ő maga már nem is foglalkozik pártpolitikával, noha a véleménye természetesen megvan. Véleménye szerint a nemzetnek kell egy olyan kötőerőnek lenni, amiben egyetértés van. Ide kell sorolni a nemzetpolitikát, ami alatt azt kell érteni, hogy mindenki fontosnak tartja a magyarság erősödését, gyarapodását, a másikra való odafigyelést, a kultúra, a hagyományok megőrzését, hogy mindenki fontos, éljen akár itthon, a határon túl vagy a diaszpórában. Amennyiben ez az alap, mint kötőerő megvan, akkor lehetnek utána különböző viták, gazdaságiak, és sok más.

Szili Katalin, mint az Országgyűlés egykori elnöke a decemberi ellenzéki akció kapcsán megjegyezte, csodálkozással tekintett Kövér László házelnökre, aki mérhetetlen türelemre tett tanúbizonyságot, mint megjegyezte, ha őt érte volna ilyen inzultus, akkor minden bizonnyal otthagyta volna az üléstermet, ami az ülés megszakadását jelentette volna. Azt sajnálatosnak mondta, hogy a magyar Parlament ilyen képet mutatott, hiszen azt elfelejtik a képviselők, hogy az a magatartás, amit ők az Országgyűlésben tanúsítanak, az valahol példaként szolgál az országban. Ha ilyen dolgok megtörténhettek a Parlamentben, akkor mi történik egy önkormányzatban vagy bárhol másutt – tette fel a kérdést a politikus. Abba is érdemes lenne belegondolni az ellenzéki képviselőknek, hogy ők mit tennének, ha éppen velük teszik meg ezt, ha ők lennének többségben.

Szili Katalin arra a felvetésre, hogy az ellenzéki pártok azt fejtegetik, hogy nincs lehetőségük a parlamenti megszólalásokra, a javaslataikat egyszerűen lesöpri a többség, azt felelte, elsősorban legyen egy világos, koherens programja az ellenzéknek, mert jelen pillanatban ilyennel nem rendelkeznek. Nincs olyan világképük, amelyik nem elsősorban a technológiáról szól. Arról nem beszélve – tette hozzá, hogy miként lehet ma egy olyan Jobbikkal összefogni, amelyik szélsőséges nézeteket vall, nem egy járható út. Az ellenzék most abban gondolkodik, hogy a mostani kormány ne legyen. Ám felmerül a kérdés, mi történik utána, mi történik az országgal, káosz lesz vagy lesz egy olyan világkép, amelyik megmutatja, hogy milyen legyen Magyarország 20 év múlva.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.