Szili: Mindig a nemzetemet fogom szolgálni

Vágólapra másolva!
Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, nemzetpolitikai miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a nemzetpolitikáról, a nemzethez való tartozás fontosságáról, valamint saját munkájáról is.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, nagyon is érzi, hogy a határontúli területeken, a diaszpórában a magyarok részéről nagy szeretet övezi, de ez nem csak most van így, amikor hivatalból is nemzetpolitikával foglalkozik. Azt is hozzátette, számára a nemzet ügyei mindig is fontosak voltak, sőt azt is mindig hangoztatta, hogy a nemzethez való tartozás mindig meg kell előzze a párthoz való tartozást is, azaz az ember elsősorban egy olyan nagy közösséghez tartozik, amelyik a nemzet.

A volt házelnök azt is elmondta, ő maga már nem is foglalkozik pártpolitikával, noha a véleménye természetesen megvan. Véleménye szerint

a kultúra, a hagyományok megőrzését, hogy mindenki fontos, éljen akár itthon, a határon túl vagy a diaszpórában. Amennyiben ez az alap, mint kötőerő megvan, akkor lehetnek utána különböző viták, gazdaságiak, és sok más.

Szili Katalin, mint az Országgyűlés egykori elnöke a decemberi ellenzéki akció kapcsán megjegyezte, csodálkozással tekintett Kövér László házelnökre, aki mérhetetlen türelemre tett tanúbizonyságot, mint megjegyezte,

Azt sajnálatosnak mondta, hogy a magyar Parlament ilyen képet mutatott, hiszen azt elfelejtik a képviselők, hogy az a magatartás, amit ők az Országgyűlésben tanúsítanak, az valahol példaként szolgál az országban. Ha ilyen dolgok megtörténhettek a Parlamentben, akkor mi történik egy önkormányzatban vagy bárhol másutt – tette fel a kérdést a politikus. Abba is érdemes lenne belegondolni az ellenzéki képviselőknek, hogy ők mit tennének, ha éppen velük teszik meg ezt, ha ők lennének többségben.

Szili Katalin arra a felvetésre, hogy az ellenzéki pártok azt fejtegetik, hogy nincs lehetőségük a parlamenti megszólalásokra, a javaslataikat egyszerűen lesöpri a többség, azt felelte, elsősorban legyen egy világos, koherens programja az ellenzéknek, mert jelen pillanatban ilyennel nem rendelkeznek. Nincs olyan világképük, amelyik nem elsősorban a technológiáról szól. Arról nem beszélve – tette hozzá, hogy

Az ellenzék most abban gondolkodik, hogy a mostani kormány ne legyen. Ám felmerül a kérdés, mi történik utána, mi történik az országgal, káosz lesz vagy lesz egy olyan világkép, amelyik megmutatja, hogy milyen legyen Magyarország 20 év múlva.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.