Több milliárdos eszközbeszerzés valósult meg a Honvédkórházban

Vágólapra másolva!
Több mint 3 milliárd forint értékben szereztek be új orvostechnikai eszközöket - köztük mammográfkészüléket, sterilizálós berendezést és gyógyszeradagolókat - a budapesti Honvédkórházban az Egészséges Budapest Program keretében.
Vágólapra másolva!

Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta:

Szerinte a mostani beszerzés nagymértékben segíti a betegek gyógyítását, és azt mondta, hogy a Honvédkórház a centrumkórházak között van, így érinti az egészségügy átfogó fejlesztése.

A miniszter arról is beszélt, hogy 2006-2007-ben tíz telephelyen hozták létre az akkori Állami Egészségügyi Központot.

- mondta.

Benkő Tibor beszélt a korábbi közalkalmazottak honvédelmi alkalmazottá válásáról is: a mintegy 7200 honvédségi dolgozó több mint 99 százaléka elfogadta az új, honvédelmi alkalmazotti jogállást.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az eddigi egészségügyi fejlesztéseket összefoglalva elmondta, a kormány az elmúlt években

500 milliárd forinttal fejlesztette a vidéki ellátórendszert.

A hét elején Szombathelyen adtak át egy onkológiai centrumot, ezzel a magyarországi regionális onkológiai központok fejlesztése befejeződött

A miniszter azt is mondta, hogy a következő lépés a központi régió - benne Budapest - fejlesztése, ez az ellátórendszer 4 millió ember ellátásáért felel.

A központi régió fejlesztésénél négy centrumkórházat, 24 társkórházat és 32 járóbeteg-szakrendelőt hoznak létre.

Erre tavalyelőtt 40, tavaly 30, idén 41,5 milliárd forintot fordítanak.

Kásler közölte: a régiót érintő diagnosztikai fejlesztés összesen 19 nagy teljesítményű diagnosztikai eszközt, köztük több MR-, CT-berendezést, röntgengépeket, korszerű, digitális mammográfot, lineáris gyorsítót foglal magában.

A 24 társkórház közül 21-ben csaknem 10 milliárd forintért szereznek be eszközöket.

A szakrendelői fejlesztésekre a kormányzat megközelítőleg 60 milliárd forintot fordít, az önkormányzatok ehhez 6 milliárd forinttal járulnak hozzá.

Az EBP program következő fejlesztése a Semmelweis Egyetemet érinti, amely a betegellátás mellett az oktatásért is felel.

Kérdésre válaszolva Kásler Miklós elmondta, hogy a sürgősségi betegellátó rendszer január elsejével elindult. Mind az 59 sürgősségi betegellátó egység minden nap jelentést adott. Az első hét tapasztalata az volt, hogy a legsúlyosabb (1-es, 2-es sürgősségi besorolású) eseteknél mind az 59 kórházban.

5 percen belül megtörtént az adatrögzítés, 10 percen belül ellátták a betegeket.

Benkő Tibor a Honvédkórház sürgősségi osztálya működésének feltételeire, a személyi változásokra vonatkozó kérdésre azt mondta, van elegendő orvos, a kórház sürgősségi ellátása biztosított.