Az egész világra nézve kockázatos az ENSZ migrációs csomagja

2019.01.25. 16:16

Óriási hiba a brüsszeli migrációs politika, hiszen az a migrációnak kedvező folyamatokat idéz elő, meg sem próbálja megállítani azt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az ENSZ migrációs csomagja és ez a politika semmibe veszi az országok önálló akaratát. 

Szijjártó Péter New Yorkban részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának tanácskozásán, amelyen az éghajlattal összefüggő katasztrófák nemzetközi békére és biztonságra gyakorolt hatásainak kezeléséről egyeztetnek.

Ennek kapcsán elmondta: hatalmas kockázatot jelent a világ számára az ENSZ globális migrációs csomagja, amely a migrációt emberi jogként fogja fel, és amely minden ország esetében megállapítja, hogy biztosan kiindulópontja, tranzitországa vagy pedig célországa lesz-e a migrációnak. Nagy hiba a brüsszeli migrációs politika is, amely kvótákat irányoz elő, és ezzel újabb folyamatok megindulásához vezet - tette hozzá.

Mali migránsok érkeznek EurópábaForrás: NurPhoto/Paolo Manzo/NurPhoto/Paolo Manzo

Mint mondta, ezek a dokumentumok és ez a politika semmibe veszi azoknak az országoknak a jogát, amelyek sem kiinduló-, sem tranzit-, sem pedig célországai nem akarnak lenni a migrációnak.

Márpedig Magyarország egyik sem akar lenni, ezért elvárjuk, hogy a nemzetközi közösség ezt a jogunkat tiszteletben tartsa - jelentette ki a külügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKK