Orbán Viktor: Soros György-féle szeánsz lesz az újabb EU-s vita

2019.01.25. 08:33

Egy olyan vita előtt állunk, ami egy kampányesemény, amikor nincs értelme vitatkozni, akkor nem kell vitatkozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel. Mindig ott voltunk, ha védeni kellett a magyar érdekeket, de egy ilyen eseményhez nem asszisztálunk – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nem vesz részt a jövő heti európai parlamenti, Magyarországról szóló vitán.

A jövő heti uniós vita

egy Soros György-féle szeánsz lesz, és ebben a vitában nincs értelme részt venni  

– tette hozzá Orbán Viktor, megjegyezve: mindig elmegy oda, ahol a magyar nemzeti érdekért vagy becsületért kell harcolni, de ebben a vitában nincs értelme részt venni, mert kampányesemény, és ezek az emberek 5 hónap múlva nem lesznek sehol, ez egy kifutómodell.

Arról is beszélt, hogy az európai baloldalnak, a bevándorláspártiak fő erejének a csúcsjelöltje (Spitzenkandidat), Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi első alelnöke, Soros György embere. A miniszterelnök ezt úgy értékelte: Soros most már nyíltan is el akarja foglalni az európai intézményeket.

Orbán kifejtette: a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások továbbléptetésében is azt kell látni, hogy Soros György befolyása óriási, ráadásul még nagyobbat akar szerezni. Ezt meg kell akadályozni az EP-választáson, mert mi magyarok azt akarjuk, hogy az EP-ben a bevándorláspárti képviselők kisebbségbe szoruljanak– tette hozzá.

A kormányfő beszélt arról a két közelmúltbeli EP-döntésről is, amelyek a Soros-féle álcivil szervezeteknek (NGO-knak) szánt pénzek megháromszorozásáról, valamint az uniós források kifizetésének a „jogállamisághoz” kötéséről szóltak.

Előbbivel kapcsolatban kijelentette: Soros György tervének 6-os számú pontját szolgáló, azt végrehajtó döntés. Utóbbi kezdeményezést pedig primitív javaslatnak nevezte, közölve, hogy nem lesz belőle valóság, mert az EU ma fennálló előírásaival ellentétes, ugyanis minden tagállam beleegyezése kellene hozzá, márpedig ő ezt a szabályt nem fogja elfogadni.

Jelezte, a Fidesz ellenezte ezeket a Magyarországgal szembenálló döntéseket, a magyar ellenzék azonban támogatta.

Támogatják a családokat

A gyerekek biztonsága kapta a legnagyobb támogatottságot a családokról szóló nemzeti konzultációban – mondta még Orbán Viktor. Megjegyezte: már az is figyelemre méltó, hogy több mint 1,38 millióan kitöltötték és visszaküldték a kérdőívet.

Orbán Viktor miniszterelnök a rádióban egy korábbi felvételenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A konzultáció során kiderült, hogy a gyermekek biztonsága a legfontosabb, és mivel a gyermekvédelem jelenleg szétaprózódott a jogrendszerben, ezért felkérte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, készítsen egy koncepciót, amely egységes keretbe foglalja a gyermekvédelem legfontosabb modern kori kihívásait és a rájuk adható kormányzati válaszokat.

A kormányfő történelmi döntésnek nevezte, hogy a magyarok szerint a demográfiai gondokat nem migrációval, hanem családpolitikával kell elérni.

A fiatalok életkezdésének támogatásáról szólva Orbán Viktor közölte: Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár összeállított egy hosszú és nagyon drága családvédelmi akciótervet, és első helyre tették a fiatal családosok támogatását, amelynek keretében bevezethetnek egy a magyar szociál- és családpolitikában eddig új elemet. Minderről várhatóan februárban ad tájékoztatást a miniszterelnök.

Arra a felvetésre, hogy bizonyos családvédelmi intézkedéseket kétharmados törvénybe foglalnak-e, Orbán azt mondta: vannak olyan családpolitikai elemek, amelyeket érdemes alkotmányos szinten rögzíteni, de a mértékkel óvatos lenne.

Magyarország a világ tíz legjobb országa közé tartozik befektetés szempontjából

A magyar gazdaság helyzetére kitérve a miniszterelnök kiemelte: hazánk ma a világ tíz legjobb országa közé tartozik befektetés szempontjából.

Ő célul tűzte, hogy az EU-ban mért gazdasági növekedést a magyar bővülés minden évben legalább 2 százalékkal haladja meg, mert ebben az esetben jóval gyorsabban fejlődünk, mint a többi ország, vagyis Magyarország versenyelőnye és az abból fakadó jólét, jómód, boldogabb élet lehetősége is megnő.Az államadósság-csökkentéssel kapcsolatban azt mondta: ma a magyar gazdaság képes lenne arra, hogy egy-két év alatt lecsökkentsék az adósság mértékét 50 százalék alá a mostani 71 százalékról.

Ebben az esetben viszont a költségvetésből kevesebbet tudnának gazdaságfejlesztésre fordítani.

Orbán szerint azt az egyensúlyt kell megtalálni, hogy az államadósság csökken, lehetőleg gyorsan, de közben a gazdaságfejlesztési források is nagy arányban rendelkezésre állnak.

Andy Vajna szenvedélyesen szerette Magyarországot

Orbán Viktor a műsorvezető azon kérdésére válaszolva, hogy a filmesek most méltatják Andy Vajna teljesítményét, de amikor ő nyolc évvel ezelőtt kinevezte a szakembert a filmipar megújításáért felelős kormánybiztosi tisztségre, akkor bezzeg tiltakoztak, kifejtette: nehéz nép a mienk, sikeresnek lenni Magyarországon nem egyszerű dolog, a hazai közeg nagyon ritkán inspirál sikerre, és kiemelkedő teljesítményre.Vélemény alapján nehéz alkotni Magyarországon, de Andy Vajna mindezek ellenére is sikeres lett, sőt, világhírnévre tudott emelkedni.

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormánybiztos nagyon szerette a hazáját, aki amúgy egy nehéz sorsú, meggyötört családból származó magyar ember volt, akit a pártpolitika csak annyira érdekelt, hogy meglegyenek az alkotás feltételei.

A miniszterelnök szerint sokat elárul az Andy Vajnáról, hogy a leginkább szívbemarkoló 56-os filmünket, a Szabadság, szerelem című filmet, éppen ő alkotta meg.

A távozása komoly veszteség, elvesztettünk egy Magyarországot szenvedélyesen szerető embert, aki egyébként világhírre tudott verekedni Magyarországból kiindulva, egy olyan területen, ami rendkívül érzékeny a modern korban, a film területén– fűzte hozzá.

Azt, hogy ki, mikor, mit tett Vajna ellen vagy a javára, mindenki elvégzi egy önvizsgálat keretén belül  közölte.

Véleménye alapján ez nem a miniszterelnökre tartozik.