A nevelőszülők segítő kezet nyújtanak a rászoruló gyerekeknek, tehát a nevelőszülőség is azt mutatja, hogy a gyermek a legfontosabb - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Székesfehérváron, a Lehetelten nincs országos programsorozat idei első állomásán.

Fülöp Attila a Mol Aréna Sóstóban rendezett egész napos rendezvényen azt mondta, szeretnék minél több felületen, minél több információval ellátni a nevelőszülőség iránt érdeklődőket.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára  és Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampány székesfehérvári állomásán, 2019. január 26-án.Forrás: MTI/Mónus Márton

Bejelentette, hogy elindult a Befogadlak program hivatalos internetes oldala, a www.neveloszuloiprogram.hu.

Rámutatott arra, hogy nemcsak a társadalom figyelmét szeretnék felhívni a nevelőszülővé válás fontosságára, de e tevékenység szakmai oldalát is fejleszteni kívánják.

Felidézte: az év végén fogadott el törvénymódosítást a parlament, amely alapján 2020. január 1-jén bevezetik a nevelőszülői gyed-et a két évnél fiatalabb gyereket nevelőknek.Az államtitkár a rendezvényt felvezető szerdai sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az országjárás keretében minden megyébe elmennek, a záróeseményt május közepén tartják Budapesten.

Gyerekek a nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampány székesfehérvári állomásán.Forrás: MTI/Mónus Márton

Akkor az államtitkár elmondta, hogy a gyermekvédelemben lévő 23 ezer gyerek közül mintegy 15 ezer nevelőszülőknél él, a többi egyelőre gyermekotthonokban nevelkedik; tehát nagyjából nyolcezer gyerek mehetne még nevelőszülőkhöz.Ez az esemény kiválóan bemutatja és népszerűsíti a nevelőszülői intézményt, illetve segít abban, hogy mások is megtegyék ezt a lépést, és vállalják a nevelőszülővé válást - hangoztatta Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester.

A székesfehérvári eseményen a résztvevők tájékoztatást kaptak a nevelőszülői hálózatról, valamint nevelési kérdésekről.