Gyurcsányék beálltak az általuk korábban leárulózott Karácsony mögé

2019.01.26. 15:01

Érdekes dolgok zajlanak az ellenzék főpolgármester-jelölti castingja körül. Vagyis, ha jobban megnézzük, semmi újdonság nincs benne, amit már ne láttunk volna százszor: elkezdődött a szokásos taktikázás, elvtelen összefogás, amelynek a hátterében valószínűleg valamilyen ármánykodás, intrika lehet. Mint mindig. Hiszen a főszereplőkre mind jellemző, hogy egymást sokkal jobban gyűlölik, mint a kormánypártokat. Jelenleg három jelölt van versenyben az ellenzéki oldalon, aki Tarlós István székéről - reménytelenül - álmodozik: Horváth Csaba a szocik részéről, Karácsony Gergely az egyébként velük szövetséges, nullaszázalékos Párbeszéd részéről, és az LMP által támogatott, újdonsült politikai kalandor Puzsér Róbert. A képlet szombaton még komplikáltabb lett, hiszen Gyurcsány Ferenc a DK nevében azt nyilatkozta, hogy ők márpedig az általuk számos alkalommal leárulózott, alkalmatlannak nyilvánított Karácsony Gergelyt támogatják az előválasztási paródiában. Vagyis nem a volt párttársukat, az országgyűlési választáson velük együtt koordináló MSZP-s jelöltet, Horváth Csabát. Mi lesz megint ebből?

 Gyurcsány így ír közleményükben:

Tekintettel arra, hogy meggyőződésünk szerint Karácsony Gergely személyében és programjában nagyobb eséllyel tudja integrálni a természete szerint színes ellenzéki szavazótábort, neki van a legnagyobb esélye a győzelemre, ezért a Demokratikus Koalíció arra kéri a budapesti polgárokat, hogy vegyenek részt az előválasztáson, és Karácsony Gergely jelölését támogassák.

Budapest, 2017. október 23. Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) BudapestenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A fenti közlemény azért is különösen vicces, mivel köztudott, hogy Gyurcsány, és az egyébként az ő kormányzása idején, az SZDSZ-es Horn Gábor köpönyegéből előbújó Karácsony Gergely nem igazán kedvelik egymást, amit mindkét fél többször is kifejezésre juttatott. Ráadásul nem is olyan régen.

Bár, mint tudjuk, a gerinces ellenzéki politikusainknál az egymás iránti unszimpátia ugyanúgy nem jelent semmit, mint ha kedvelik egymást: Ha az érdek éppen úgy kívánja vállveregetve döfik a szövetségeseiket hátba, de gond nélkül pár hét múlva akár már újra szövetséget is tudnak kötni, hiszen az elvek és erkölcsök nem igazán gördítenek akadályt eléjük. 

No, Gyurcsányék tehát a mai közleménnyel, beálltak Karácsony mögé, ami ahogy már fentebb írtuk, azért is érdekes, mivel a néhány hónappal ezelőtti országgyűlési választási kampányban még kígyót-békát kiabáltak, az akkor épp a szocik miniszterelnök-jelöltjeként szerencsétlenkedő Karácsony Gergelyre.

Horváth Csaba, Puzsér Róbert, Karácsony GergelyForrás: Origo/MTI

Ahogy arról tavaly februári cikkünkben beszámoltunk, Karácsony Gergelyről, a szocialisták akkori miniszterelnök-jelöltjéről határtalan gyűlölettől és mélységes lenézéstől csöpögő cikkeket közölt folyamatosan a Gyurcsány Ferenc érdekkörébe tartozó Nyugati Fény blog.

Az oldal arról írt, hogy a zuglói polgármester teljesen alkalmatlan a feladatára, ráadásul bármelyik pillanatban képes elárulni a szövetségesét. (Erről egyébként az LMP mellett Gyurcsányéknak kétségtelenül van személyes tapasztalatuk.)

Felidézték azt is, hogy Karácsony korábban izzó hévvel kritizálta a szocialistákat, míg a választásra mégis összebútorozott velük. Karácsony nemcsak az LMP-t, hanem az Együttet is elárulta, csakhogy a politikai túlélését biztosítsa - emlegette Gyurcsány blogja.

Ja, hogy maga bölcsészdoktor? Kérem, ne nyúljon semmihez! - a régi vicc jut az ember eszébe, miközben nézi Karácsony Gergőt az ATV új műsorának első részében - így számolt be az MSZP miniszterelnök-jelöltjének szerencsétlenkedő fellépéséről a Nyugati fény című blogoldal.

Karácsony Gergely abban az LMP-ben indult, ahol ordítva szidták a szocialistákat meg a rendszert, 2010 előtt. Mert akkor ugye rettenetesen szar volt az élet a világnak ezen a táján. De semmi baj, Geri, csak az ökör következetes. Csak az a fránya internet, az nem felejt" - olvasható egy korábbi bejegyzésben.

Karácsony Gergő ifjú kora ellenére sok köpönyeget megforgatott már, most a politikai túlélés reményében az általa sokáig leprázott MSZP-sek listájára kéredzkedett fel, azt ígérve: hozza a saját népszerűségét.- írták szintén a Nyugati Fény blogon.

A DK-s blog szerint "Szegény Karácsony most ott ül, talpig bablevesben, szomorúan lefittyedő szemüvegszárral". Majd azt is hozzáteszik: Azért egy kicsit sajnáljuk ezt a Gergő gyereket. A mosolygós, szemüveges, szálfatermetű, értelmiségi, nagyreményű polgármester legendája oda. Csúnyán pofára ejtette a szövetségeseit, és a hátuk mögött, a négyévnyi biztos pénzért felkéredzkedett az MSZP lélegeztetőgépére."De ahogy arról szintén írtunk korábban, Karácsony se nagyon szívlelte Gyurcsány Ferencet, annak ellenére, hogy a DK elnöke, még miniszterelnökként sok pénzzel tömte ki a kormánya környékén serénykedő Karácsonyt. Hiszen Karácsony 2006-2009 között, tehát a Gyurcsány-érában a Miniszterelnöki Hivataltól több mint 21 millió forint megbízást kapott családi vállalkozásán, a Social Report Bt.-n keresztül.No, de ez egy igazi ellenzékinek, különösen Karácsonynak nem jelentett akadályt, hogy pár évvel később két pofára szidja az egykori kenyéradóját, és frakcióvezető-helyettes legyen az egyébként a volt gazdáját beperelő LMP-ben.

Karácsony bár maga is végigasszisztálta Horn Gáborral kéz a kézben az ország tönkretételét, mégis 2012-ben már képmutatóan úgy nyilatkozott, hogy
jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt",és 2014-ben az összefogás és a közös listáról történő megegyezés után ugyanez a Karácsony azt mondta a Gyurcsányékkal történő megegyezésről, hogy
nem tagadom, néhány Unicumot meg kellett innom ma, hogy elviseljem a helyzetet, nem szeretem, hogy így alakult, de ez van.

Választás 2018, MSZP, Karácsony GergelyFotó: Polyák Attila - Origo

A tavalyi kampányban is kritizálta Gyurcsányt, amikor azt mondta, hogy Gyurcsánynak politikai felelőssége van a 2006-os események tekintetében, és az, hogy most ilyen a helyzet a baloldalon, nagyban az ő felelőssége. Korábban nem támogatta a Gyurcsánnyal való összefogást, aztán végül mégis behódolt az ellenzéki oldalt továbbra is uraló DK-elnöknek.

Ezek az előzmények után eléggé meglepő fordulat Gyurcsány mai közleménye, és érdekes lehet, hogy hogyan reagálnak majd erre a Horváth Csabát preferáló szocialisták. Érik tehát az újabb viszály, így valószínűleg az előválasztás és annak eredménye sem fogja megakadályozni az érintetteket, hogy igyekezzenek egymás alól kirúgni a széket. Hiszen ismerjük jól őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK