Hamarosan kinyithatnak egy 50 éve lezárt szegedi időkapszulát

2019.01.28. 13:36

Több időkapszulát is elhelyeztek a szegedi általános iskolák alatt 1969. március 21-én. Az öregdiákok nagyon szeretnék, ha az emlékek felszínre kerülnének. Kérdés, hogy az iskolák felnyitják-e az időkapszulákat. 

Ötven éve várják a Szeged-Rókusi I-es számú általános iskola és az egykori Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola volt diákjai, hogy felnyissák azokat az időkapszulákat, amelyeket még kisgyerekként ástak el az udvaron.

A Szegedma.hu arról írt, Sajó Gyula 11 éves volt, amikor letették a volt ságváris időkapszulát. Így emlékszik vissza a történtekre: „Az Árpád téri nagy Ságváriba jártam. Nagy ünnepség volt, a tanácsköztársaság évfordulójára, a korlát mellett álltunk díszőrséget. Az időkapszulában egy levelet helyeztek el, melyet az egyik osztálytársam édesapja, Jankó László bácsi írt. Volt benne egy akkori újság, feltételezem, hogy Délmagyar, illetve egy úttörő nyakkendő biztosan. Akkor még Ságvári Endre szobra állt ott, most már Kalmár Lászlóé szobra van ott. Biztos, hogy nem történt vele semmi a szobrok cseréjekor, mert az egyik volt évfolyamtársamnak az ismerőse megkopogtatta azóta, és üreges a fal.

A Ságvári jogtudósa, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola mostanáig nem tudott róla, hogy időkapszula lenne a falai között, de a hírportálnak azt mondták, ha az öregdiákok kezdeményezik, és megtalálják a kapszulát, szívesen felnyitják.

A Rókusi I-es számú általános iskola volt diákjai is nagyon várják 2019. március 21-ét. Az intézmény a portál megkeresésére azt mondta: az 50. évfordulón biztosan kinyitják az időkapszulát.