3,5 milliárd forint támogatást kapnak a fővárosi fenntartású színházak

GULYÁS Gergely; FEKETE Péter; TARLÓS István
Budapest, 2019. január 28. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a kulturális tao ügyében tartott sajtótájékoztatón a budapesti Városházán 2019. január 28-án. Mellette Tarlós István főpolgármester (k) és Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Fix összegű, 3,5 milliárd forintos előadóművészeti támogatást kapnak a jövőben a fővárosi fenntartású színházak. A kormány és a főváros között létrejött megállapodás részleteit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester ismertette hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Politikai megállapodás jött létre a kormány és a főváros között. A főpolgármester kiharcolta a fővárosi színházak részére, hogy az eddig tao-támogatásánál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást kapjanak. A 3,5 milliárd forint elosztásáról a főváros szabadon dönt, és ennek megfelelően a kormány osztja majd ki a támogatásokat - mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a kulturális tao ügyében tartott sajtótájékoztatón a budapesti Városházán 2019. január 28-án. Mellette Tarlós István főpolgármester és Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára Forrás: MTI/Mohai Balázs

2017-ben a befogadott tao-támogatás a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő tizenegy színház esetében összesen valamivel kevesebb mint 2,6 milliárd forint volt,

2018-ban az előzetes számítások alapján ez az összeg 3,3 milliárd forint volt.

Gulyás Gergely azt is mondta:

Budapesten a tao megszüntetéséből adódó kérdéseket rendeztük, megszüntettük a visszaéléseket - mondta Gulyás Gergely Forrás: MTI/Mohai Balázs

Tarlós István azt mondta: „A 3,5 milliárdos támogatást a kormány garantálta, és addig maradok a helyemen, amíg ez a garancia érvényes." Politikai értelemben "kizárólag és pontosan" a főváros javaslata alapján osztják el a támogatást.

A főpolgármester elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével kötöttek egy megállapodást, amely alapján elvállalta a 2019-es főpolgármester-jelöltséget. "A dokumentum egyik lényeges pontja, hogy ezt a várost én vezethetem.

– fogalmazott Tarlós István, aki azt is mondta, garantálni tudja, hogy az új támogatási rendszer így működik majd és így is marad.

A tao-támogatások megszűntek, de az lényeges, hogy a fővárosi fenntartású intézmények esetében a főváros kompetenciája ne szűnjön meg - mondta Tarlós István Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az összeget Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettessel osztják majd el, a színigazgatók véleményét kikérve.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt mondta, a kormány tartotta az ígéretét, a kivezetett tao helyett a 2017 évinek megfelelő pénzösszeget a költségvetésben biztosította az előadó-művészeti szférának.

Ennek az összegnek a felosztási rendszere elkészült,

és ennek egyik pontja, hogy 3,5 milliárd forintot a fővárosi fenntartású színházak között osztanak el a főpolgármester javaslatának megfelelően.

A kiemelt és nemzeti intézmények esetében már március végén megkaphatják a számukra megítélt támogatás harmadát - mondta Fekete Péter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Február végére megszülethetnek a döntések az egyes színházaknak juttatandó támogatásokról, a kiemelt és nemzeti intézmények esetében már március végén megkaphatják a számukra megítélt támogatás harmadát. A második egyharmadot a szezon végén, júniusban, az utolsó részt szeptemberben fizethetik majd ki.

– mondta az államtitkár.

Az alternatív színházak támogatására vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy folyamatos tárgyalásban állnak a vidéki színházakkal, az alternatív csapatokkal, a bábszínházakkal, a befogadó színházakkal, és a fesztiválszervezőkkel, és az alternatív színházak meg fogják kapni azt a kompenzációt, amellyel jól működhetnek.