Balla Irmát 2007-ben megverték egy vascsővel, majd megfojtották. Az ügyészség először a fiát, Ifj. Schönstein Sándort vádolta meg a gyilkossággal, akit bíróság elé állítottak. A férfi 12 év börtönt kapott anyja meggyilkolása miatt, miközben egy helyi betörő, D. Lajos beismerte Balla Irma megölését. Aztán nem sokkal később visszavonta a vallomását. A másodfokú bíróság 2013-ban új eljárást rendelt el az ügyben. A két éve börtönben ülő fiatal férfit kiengedték, a bíróság ma első fokon hirdetett ítéletet.

Négyen kísérik a vezetőszáron érkező D. Lajost reggel 10 órakor a Nyíregyházi Törvényszékre, újságírók és érdeklődők gyűrűjében. Ifj. Schönstein Sándor az egyik hátsó sorban várja, hogy a bíró végre kimondja, valóban a betörő ölte meg az édesanyját.

D. Lajost négyen kísérték a tárgyalóterembeFotó: Polyák Attila - Origo

Balla Irmát, a debreceni, fideszes képviselőt 2007 húsvétjának egyik napján gyilkolták meg. A fia talált rá. 

A holtteste az ágyán feküdt, a fejét letakarták, a pulóverét és a pólóját a mellkasáig felhúzta valaki. 

Balla IrmaForrás: [origo]

Az alsóneműjét kifordítva húzták vissza a testére, a nadrágját pedig az ágy mellé dobták - részletezte a Life TV-n sugárzott Kiemelt ügyek Kovács Noémivel című műsor első adása.

A tetthelyen készült felvételFotó: Hajdú D. András

Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy az asszonyt egy vastárggyal verték meg, majd megfojtották. A nyomozás során kiderült, hogy az asszonynak több emberrel is volt konfliktusa a nehéz természete miatt. A fia is a gyanúsítottak közé került. Úgy hallották, nem volt jó a kapcsolatuk egymással. Mindezt Balla Irma fia, Ifj. Schönstein Sándor tagadta, és önként vállalta a hazugságvizsgálatot, ami igazolta, hogy igazat mond. Ennek ellenére egy évvel később a rendőrség őt gyanúsította meg édesanyja meggyilkolásával.

Bevallotta a gyilkosságot egy betörő

2009-ben Sándor már a bíróság előtt állt, amikor a rendőrség elfogott egy férfit, aki több lakásba is betört Debrecenben.

A férfi kihallgatása közben bevallotta, hogy ő gyilkolta meg Balla Irmát.

D. Lajos azt mondta, drogozott húsvét éjjel, csak úgy, mint az összes többi betörése előtt. Amikor bement az asszony házába, ő éppen az ágyon feküdt. A bedrogozott férfit ez nem zavarta. Elkezdte elpakolni az értékeket. Balla Irma meglátta, és megkérdezte tőle, hogy mit csinál. A rabló saját bevallása szerint megijedt és rátámadt, egy vascsővel megverte és megfojtotta áldozatát. D. Lajos ezek után eltett egy MP3-lejátszót, egy mobiltelefont és az összes pénzt, amit megtalált, majd elindult, és kulccsal bezárta maga mögött a bejárati ajtót.

 A most 39 éves férfi három nappal ezután megismételte a történetet, de a harmadik kihallgatáson már visszavonta a vallomását. Sándor ügyvédje, Magyar György, D. Lajos vallomása miatt azt kérte, szüntessék meg az eljárást védence ellen, de ez nem történt meg. Az ügyészség továbbra is Sándort vádolta, és arra épített, hogy anya és fia nem voltak jó kapcsolatban egymással, az asszony ruháján megtalálták a DNS-et, a férfi négy körme alatt pedig vér volt.

Ifj. Schönstein Sándort 2010. május 10-én első fokon 12 év börtönre ítélték.

Ebből két évet már leült, amikor 2013-ban másodfokon felmentették, mert a Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el.

A Petőfi Attila vezérőrnagy vezetésével működő kiemelt életellenes ügyeken dolgozó nyomozók újra megvizsgálták a bizonyítékokat, és megtalálták D. Lajos DNS-ét Balla Irma alsóneműjén.

Schönstein Sándor a bíróságon 2013-banForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Amikor D. Lajost szembesítették ezzel, a férfi azzal védekezett, hogy a szomszéd háznál lévő építkezésen dolgozott, és akár a szél is befújhatta az ablakon a DNS-ét. A szakértők kizárták ennek a lehetőségét. Közben Sándornak 10 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság, amiért ártatlanul ült két évig.

D. Lajos rezzenéstelen arccal hallgatta végig az ítéletetFotó: Polyák Attila - Origo

Pár perccel az után, hogy elkezdődött a tárgyalás, a bíró már ki is mondta az ítéletet, amit D. Lajos rezzenéstelen arccal hallgatott végig. 

D. Lajost Balla Irma meggyilkolása miatt a nyíregyházi bíróság 15 év fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek intézésétől.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész életfogytiglanért fellebbezett, D. Lajos védője pedig védence felmentéséért. Az ügy másodfokon folytatódik. A Balla Irma fiával készített, korábbi exkluzív interjúnkat ide kattintva olvashatja.