A migráció veszélyezteti leginkább Európa biztonságát

2019.01.30. 09:52

Bukarestben tartják szerdán és csütörtökön az európai védelmi miniszteri találkozót. Ennek kapcsán Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a migráció veszélyezteti leginkább az európai emberek biztonságát, ezért irányváltásra van szükség, mert már nem lehet az elmúlt években kialakult biztonsági problémákra rutinszerűen reagálni. 

Benkő Tibor elmondta, hogy Európa – és benne Magyarország – biztonságpolitikai szempontból új szakaszba lépett. Európa biztonsága jelentősen romlott, és az új típusú biztonsági problémákra nem lehet rutinszerűen reagálni. Kiemelte azt is, hogy Európa vezetőinek komolyan kell vennie a kontinens és az európai emberek biztonságát fenyegető veszélyeket, amelyek közül legsúlyosabb a migráció, amely kapcsán mielőbbi irányváltásra van szükség. 

Mali migránsok érkeznek EurópábaForrás: NurPhoto/Paolo Manzo/NurPhoto/Paolo Manzo

Benkő Tibor szerint olyan új kihívások jelentek meg a világban, mint például a terrorizmus, a migráció vagy a kiberhadviselés, amelyekre közös válaszokat kell adni biztonságunk megőrzése érdekében.

Az európai uniós védelmi miniszterek találkozóján a tervek szerint áttekintik az európai védelmi kezdeményezések, a védelmi képességfejlesztési projektek közötti koherencia és a katonai műveletekben való alkalmazhatóság kérdéseit.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter: Olyan új kihívások jelentek meg a világban, amelyekre közös válaszokat kell adni biztonságunk megőrzése érdekébenfotó: Talán Csaba

Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program az erősebb szövetség érdekében is

A honvédelmi miniszter beszélt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról is, amelynek keretében jelentős fejlesztésekkel modernizálják a honvédséget. Szerinte a biztonság egyik záloga a korszerű eszközökkel rendelkező, felkészült és elkötelezett katonákból álló hadsereg. Ahogy fogalmazott, 

a Magyar Honvédség tekintetében ezt a munkát megkezdtük: egy erősebb Magyar Honvédség létrehozásával hozzájárulunk egy erősebb európai védelemi együttműködéshez, ezzel együtt egy szilárd alapokon nyugvó NATO szövetségesi rendszerben vagyunk érdekeltek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK