Kisvárda díszpolgára lett Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna, galéria
Andy Vajnát, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztost 2019. január 31-én, csütörtök délelőtt helyezik végső nyugalomra a Fiumei úti sírkertben.
Vágólapra másolva!
A díszpolgári cím adományozása már korábban, Andy Vajna életében felmerült. Idén nyáron akarták benyújtani a képviselő-testülethez az erről szóló előterjesztést, írja a FrissMédia.
Vágólapra másolva!

A világhírű filmproducer halála miatt azonban erre már most sor került, és az immár posztumusz kitüntetésről rendkívüli zárt ülésen január 29-én döntött is a testület, egyhangú szavazással. Andy Vajna 1944-ben született Budapesten, anyai nagyszülői ágon kötődik Kisvárdához. Gyermekkorában sok időt töltött ott rokonoknál.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Andy Vajna a világ egyik legnagyobb tekintélyű producere volt. Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Szabadság szerelem, a Zenedoboz (Music Box), a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita vagy a Jákob lajtorjája.

Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.