Márki-Zay Péter és felesége cége több csecsemő halálában érintett

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
Vágólapra másolva!
Nem csoda, hogy Márki-Zay Péter felesége, az otthonszüléses bábaként tevékenykedő Vincze Felícia márciustól felhagy a munkájával, hiszen az utóbbi időben egyik botrány a másikat követi körülötte. Ráadásul a botrányban nyakig benne van férje, a hódmezővásárhelyi polgármester is. Nemrég számoltunk be arról, hogy a polgármester feleségét tanúként hallgatta ki a Budakörnyéki Törvényszék egy büntetőügyben. A vádirat szerint öt évvel ezelőtt egy csecsemő azért halt meg, mert nem kapta meg a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, és amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost. A szülést Márki-Zayné vezette le a szülők otthonában, de nem adta be a vitamint. A Pesti Srácok birtokába jutott hangfelvételek, amelyeket szerdán hoztak nyilvánosságra, újabb megdöbbentő részleteket tartalmaztak. Kiderült, hogy Márki-Zayné Vincze Felícia nyolcadik éve úgy vezet le otthonszüléseket, hogy nem ismeri a kötelező szabályokat. Ráadásul az is kiderült, hogy zagyva áltudományos összeesküvés-elméletekben hisz, például azt állította a bíróságon, hogy a K-vitamin leukémiát okozhat, ezért nem adja be, csak ha a szülő hoz és kéri. A hódmezővásárhelyi polgármester feleségének nem ez az első botránya. 2015-ben egy szintén általa, otthon levezett szülés közben meghalt egy másik baba, akin a kiérkező mentők sem tudtak segíteni már. De ő volt az "agárdi fényevők" szülésznője is (így lett ismert az eset, de az eljárás alatt kiderült, hogy ott is olyan szülőkről volt szó, akik az orvostudomány helyett ezoterikus, áltudományos elméletekben hittek). Márki-Zayné vállalkozásában egyébként a fenti ügyek alatt végig férje, a jelenlegi polgármester volt az ügyvezető, tehát aktívan támogatta felesége gyerekek halálát okozó tevékenységét.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Márki-Zayné Vincze Felícia "A Te Szülésed" nevű bábapraxis szülésznőjeként otthonszülések tucatjait vezette le. 2012-ben indította vállalkozását, mely első magyarországi bábapraxisként kapta meg a működési engedélyt intézeten kívüli szülészeti ellátás nyújtására.

A cég, a Te Szülésed Kft. ügyvezetője ebben a 2012 és a 2017 közötti időszakban a jelenlegi hódmezővásárhelyi polgármester, az álfüggetlen Márki-Zay Péter volt.

A cég vitatott tevékenységét körbelengték a botrányok, így nem csoda, hogy az akkor már a polgármesterségről ábrándozó Márki-Zay Péter jobbnak látta kiszállni a zűrös cégből.

Márki-Zay Péter Forrás: Origo

Márki-Zayné nem ismeri a szakmai szabályokat, és okosabbnak is hiszi magát

Az öt éve meghalt kisfiú, Endre, mindössze 1 hónapot és 27 napot élt.

Szülei szigorúan oltásellenesek voltak, a szülésznő pedig Márki-Zayné volt, aki ahogy az a hangfelvételekből kiderül, a csecsemőtáplálási egészségügyi szabályokat bevallottan nem ismeri. Ráadásul a szülők háziorvosnak is olyan orvost fogadtak, akit egy másik gyermek halála miatt aztán két év börtönre ítéltek, egy évre felfüggesztve.

Márki-Zayné Vincze Felícia Forrás: Facebook

Így történhetett meg, hogy még akkor sem kaphatott időben orvosi segítséget a gyermek, amikor már véreset hányt.

A csecsemővel korai vérzékenység végzett, ami a vádirat szerint nem következett volna be, ha születése után megkapta volna a csecsemőtáplálásról 2010 óta hatályban lévő rendeletben kötelezően előírt K-vitamint.

A szülést Márki-Zayné Vincze Felícia vezette le a szülők Buda környéki otthonában.
Vallomásából kiderül, hogy tudott a jogszabályról, ennek ellenére

K-vitamint nem hord magával, és nem is szokott beadni, csak akkor, ha a szülők szereznek valahonnan, felíratja a kismama a még meg sem született gyermekének a háziorvosával, vagy nagyobb gyermek után maradt otthon.

Márki-Zayné Vincze Felícia nem is érez felelősséget a kis Endre haláláért. Ezt többek között azzal indokolta, hogy a K-vitaminról azt olvasta valahol, hogy leukémiát, vagyis vérrákot okoz.

Egészen elképesztő magyarázkodásában azt mondta, hogy az előírás még nem kiforrott, ő ugyanis olvasott különböző dolgokat.

Márki-Zay felesége szerint a szabályok rá nem vonatkoznak

Amikor a bíró emlékeztette rá, hogy már 2010 óta van hatályban a gyermekgyógyászati klinikai irányelv, amely tartalmazza a K-vitamin kötelező beadását az újszülöttek számára, tíz percen keresztül hebegett-habogott.

– mondta a bíró.

Mire a szülésznő közölte, hogy azt a "gyermekgyógyászok ismerik, nem ők", vagyis a bábák. A bíró megismételt kérdésére pedig

Márki-Zayné megjegyezte, hogy nekik irányelvük sincs. Vagyis teljes felelőtlenséggel végzik a munkájukat - legalábbis ő.

A döbbenetes párbeszédből kiderült, hogy Márki-Zayné ezenkívül nem ismeri azt, hogyan kell elősegíteni az anyatejes táplálást, mégpedig azért nem, mert az orvosok nem engedték, hogy "átverjék" az irányelveket. Hogy miért is lenne érdekük az orvosoknak, hogy a bábákra ne vonatkozzanak szabályok, azt nem magyarázta el.

A bíró kérdéseire aztán az otthonszüléseket vezető Márki-Zayné végül elismerte, hogy

tudja is, hogy kötelező a K-vitamin beadása a babáknak, de azt csak akkor szokta beadni, ha a szülő nő kéri, és be is szerzi valahonnan. Akkor is csak szájon át.

Kiderült azonban, hogy Márki-Zayné a gyermekgyógyászati irányelveket sem ismeri, a bíró világosította fel, hogy

A kis Endre még akkor is megmenthető lett volna, amikor már a kórházban küzdöttek az életéért az orvosai. Nekik azonban nem mondták meg, hogy a csecsemő nem kapta meg az előírt K-vitamint.

Márki-Zayné szerint a tudomány vélemény kérdése

Bár folyamatosan arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy neki semmit sem kell tudnia, kiderült, hogy arról mégis tájékoztatta a szülőket, hogy kórházi szülésnél a babák szemcseppet szoktak kapni a szemükre, ezért azt írassák fel, ha gondolják. Pedig a szemcsepp hiányába nem halt volna bele a gyerek.

A bíró értetlenül meg is jegyezte, hogy a szemcsepp talán nem annyira fontos, mint a K-vitamin, amit évtizedek óta kapnak születéskor a kórházban automatikusan a gyermekek, de Márki-Zayné erre azt az elképesztő választ adta: "nézőpont kérdése".

Később még azt mondta, hogy a fia Kanadában kapott egy injekciót, és arról azt olvasta, hogy leukémiát okozhat.

Már 2015-ben is meghalt egy kisgyerek a kezei között

A botrányok azonban korábban sem kerülték el a polgármester és felesége vállalkozását. Emlékezhetnek, 2017-ig Márki-Zay Péter volt a cég ügyvezetője.

Már 2015-ben országos hír lett abból, hogy egy baba, a Márki-Zayné által levezetett szülést követően meghalt.

Akkor egy hódmezővásárhelyi lakásban vezetett le egy otthonszülést. Végig hallották a szívhangot, az anya érezte a magzat mozgását is. Ahogy azonban a baba megszületett, nem vett levegőt. A bába és társa nem tudta újraéleszteni. A mentőket csak ezután riasztották, de már ők sem tudtak segíteni - számolt be az esetről akkoriban a Vásárhelyi Hírek.

Az ügy országos visszhangot váltott ki, és felerősítette azokat a hangokat, mely szerint az otthonszülés számos többlet veszélyforrást hordoz.

Az esetről a TV2 hírműsora, a Tények is beszámolt.

Az agárdi meghalt csecsemő is Márki-Zayné kezei között jött világra

A szegyenpad.com emlékeztet, hogy a

2011-ben, a teljes magyar társadalmat megrázó csecsemőhalálnál is Márki-Zayné volt a szülésznő,

és a háziorvos is az a Mile Gabriella volt, aki ebben az ügyben.

Az agárdi baba, Benjámin éhen halt, a szülők ugyanis ezoterikus áltudományos tanokban hittek, és nem táplálták rendesen. Márki-Zayné és a háziorvos ott sem világosította fel őket, és a hatóságokat sem értesítette egyikőjük sem.

Vagyis ugyanaz a páros játszott szerepet ott is, mint most.

Bár a háziorvos tevékenységéért a bába nem felel, azt tudni kell, hogy az otthon szülő nők általában bábát keresnek először, és ő szokott orvost ajánlani. Márki-Zayné egy 2016-os interjúban a Délmagyarnak el is mondta: vállalkozása nem alkalmaz a szülésnél orvost, egy háziorvossal működnek együtt. Vagyis - bár bizonyíték nincs -, de erősen gyanítható, hogy ez a háziorvos Mile Gabriella.

Márki-Zay a politika mögé menekül

Amikor január 5-én megjelentek az első hírek arról, hogy Márki-Zayné érintett a csecsemő halálában, a polgármester döbbenetes magyarázkodásba kezdett a Facebookon. Azt írta, hogy aki meg meri írni a felesége szerepét, az politikai érdekeket szolgál. Az érvelés kristálytiszta: az ügy árt Márki-Zaynak. Vagyis könnyen levonható a következtetés:

a hódmezővásárhelyi polgármester számára saját bukása nagyobb tragédia, mint egy ártatlan csecsemő halála,

melyben egy felelőtlen szülésznő (Márki-Zay felesége) is szerepet játszott, és amiért - mint ügyvezető - Márki-Zay is erkölcsi felelősséget visel.