Újabb balliberális mélypont: Gyurcsányék a Jobbik pártsajtójában mentegetik Sneider náci ügyeit

Sneider Tamás osztott
Vágólapra másolva!
Bár korábban a Jobbik fogadkozott, hogy külön indulnak az európai parlamenti választáson, kiderült, ez nagyjából annyira volt igaz, mint a szakítás az antiszemitizmussal. „Májusig még sok víz le fog folyni a Dunán” – mondta Sneider Tamás a külön, vagy közös lista kérdésről az ATV-nek kedden, hogy aztán hozzátegye, könnyen változhat a párt jelenlegi álláspontja. Mindezzel egy időben a Jobbik-médiában a DK-s Varju Lászlóval készítettek interjút, aki levegővétel nélkül mentegette a náci botrányban vergődő pártot.
Vágólapra másolva!

Náci botránysorozatának kipattanását követően tíz napig teljesen eltűnt a nyilvánosság elől a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Sneider Tamás, hogy aztán kedden újult erővel, mindent vivő magyarázkodásba kezdjen. Kora délután az ATV csípte el, akiknek a hitleri karlendítős családi vdeó és a „cigányagyonverős” hangfelvétel napvilágra kerülése után feltette a kérdést: „Miért kellene bocsánatot kérnem?” A Jobbik elnöke tehát szemmel láthatóan nem váltott stratégiát: továbbra sem hajlandó lemondani politikai tisztségeiről, sőt, még bocsánatot kérni sem, helyette inkább másokra mutogat a náci ügyei miatt. Volt azonban a balliberális televíziónak adott nyilatkozatában egy legalább ennyire érdekes mozzanat.

Sneider kimondta: Nincs kizárva a közös lista!

Ismert, amióta Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke a január elején megtartott összellenzéki tüntikézésen bejelentette, hogy a kormányellenes pártoknak egységbe kell szerveződnie a májusi, európai voksolásra, egyre-másra érkeznek a felvetést támogató nyilatkozatok, gesztusok. Az egy dolog, hogy a balliberális politikusok fejvesztve rohantak az egységfrontba, de a Jobbik magatartása akkor még némileg szokatlan volt. Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese úgy fogalmazott, hogy „nemcsak Gyurcsány Ferenccel, az ördög öreganyjával is együttműködünk, ha szükséges”, Mirkóczki Ádám kommunikációs igazgató pedig egyenesen Soros hetilapjában, a Magyar Narancsban beszélt arról, hogy az ellenzéki pártoknak most nem egymással kell hadakozniuk, mert külön-külön nincs esélyük. Ezekből az ingadozó megnyilvánulásokból már erősen arra lehetett következtetni, hogy az antiszemita botrányokat halmozó pártban már az EP-választásra komolyan gondolkoznak az ellenzéki összefogásban, annak ellenére, hogy korábban ezzel ellentétes tartalmú közleményt juttattak el az MTI-hez.

Sneider Tamás tegnapi nyilatkozatával azonban minden eddiginél egyértelműbb jelét adta ennek. A balliberális televíziónak ugyanis azt mondta, hogy ugyan a párt elnöksége döntött már az önálló listáról,

ő személy szerint nem veti el, hogy a „politikai helyzettől függően” változni fog a Jobbiknak az összefogással kapcsolatos stratégiája az elkövetkező hónapokban.

Ez pedig nem mást jelent, minthogy

Sneider zöld utat adott a balliberális pártokkal való nyílt közösködésre.

Májusig még sok víz le fog folyni a Dunán” – tette hozzá sejtelmesen a szkinhedmúltú pártelnök, azt sugallva, komoly mozgolódások várhatóak az ellenzéki térfélen.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke zöld utat adott a baloldallal való együttműködésre Forrás: MTI/Mohai Balázs

Egy DK-s politikus mentegeti a Jobbikot egy jobbikos pártlapban

Nem volt vége a nagy összeborulásnak, másfél órával Sneider ATV-s „szereplése” után egy kifejezetten érdekes beszélgetés bukkant fel a Jobbik-média, az Alfahír felületén. Soha nem fordult még elő, hogy a jobbikos médiában a párt ősellenségének számító Demokratikus Koalíció egyik politikusával készítsenek interjút, kedden eljött ez a pillanat. Ugyanis a portál Varju Lászlót szólaltatta meg, aki az összefogás fontosságáról zenghetett ódát. A Gyurcsány-párti politikus az „egységes az ellenzék” szlogennel futó, péntekre tervezett újpesti megmozdulás kapcsán kimondta, hogy „ez a tiltakozás már nemcsak egyetlen törvény alkalmazása, hanem az egész kormány működése ellen szól”. Nem volt megállás, érkezett a következő fajsúlyos mondat:

meg kell találni azokat a pontokat, amik összekötnek bennünket, és szerintem ezekből egyre több van.

– nyilatkozta Varju, miután a Jobbikról és annak elnökéről tíz nap alatt négy-öt antiszemita/rasszista ügy került elő. Kérdésre válaszolva a mosdatás csúcsának a csúcsaként azt mondta, a Fidesz mindent megtesz majd azért, hogy a viszályt igyekezzen táplálni, például „hazug hírek gyártásával, amik esetleg elbizonytalanítanak másokat”.

Varju László DK-s politikus volt a jobbikos média vendége. A Gyurcsány-párti képviselő eltekintett a Jobbik náci botrányaitól, és mentegette az egykori ősellenséget Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Pár dologról azonban nem kérdezték, és nem is beszélt a rasszizmus és antiszemitizmus ellen már nem küzdő párt politikusa az interjú során. Ezekről:

  • Sneider Tamásról kikerült egy videófelvétel, amelyen felesége hitleri karlendítéssel pózolt;
  • Sneider Tamásról kikerült egy hanganyag, amelyen arról beszélt, hogy még mindig jobb, ha valaki muszlim vallásra tér át, mint ha zsidóra;
  • Sneider Tamásról kikerült az a vádirat, amely szerint fiatalon bántalmazott egy mozgássérült roma férfit;
  • Sneider Tamásról kikerült egy pár hónapja készült hanganyag, amelyen a cigányok agyonveréséről beszélt.
  • Mindez szimpatikus-e a Demokratikus Koalíciónak, és vállalhatónak tartanak-e egy olyan párttal való együttműködést, amelynek az elnökéről ilyen történetek derültek ki?

Ezek a témák nem kerültek napirendre a beszélgetés során, ami annyiban nem meglepő, hogy már tegnap is óriási mellébeszélést mutattak be a balliberális politikusok.

Nem akadály a baloldalnak a karlendítés

Nem igazán érdekli a balliberális pártokat Sneider náci botránysorozata, amely a Hír TV híradójában közzétett videóval vette kezdetét. A hírcsatorna egy olyan felvételt mutatott be, amelyen Sneider Tamás felesége látható, amint náci karlendítéssel pózolt esküvőjükön. A két évvel ezelőtt készült anyagon jól látható, ahogy a párt képviselőcsoportjának jogásza kétszer is hitleri mozdulatokat tett, a násznép pedig lelkesen ünnepelt.

A Jobbik elnöke ezt azzal igyekezett megmagyarázni, hogy csupán szórakoztak és poénkodtak az egybegyűltek, amikor kart lendítettek, és viccnek tartotta a felvetést, hogy le kellene mondani a történtek miatt. A jelenetsor nyilvánosságra kerülését követő napon újabb anyag látott napvilágot, amelyen a jobbikos pártelnök arról beszélt, hogy még mindig jobb, ha valaki muszlim vallásra tér át, mint ha zsidóra. Nem lett vége a szériának: ezután a Ripost írta meg, hogy a jobbikos politikus egy szkinhedbanda vezetőjeként bottal verte szét egy mozgássérült férfi arcát. Sneider erre reagálva közösségi oldalán elismerte, hogy tizenkilenc évesen valóban „ajakrepedést okozott” egy romának. Ha ez nem lett volna elég, büszkén megosztotta egy 1992-es interjúját Facebook-oldalán, amelyben 21 éves fejjel beszélt a bőrfejű időszakáról. „Bizonyos mértékben meg is értem ezeket a romákat, és a színes bőrűeket bántalmazó fiatalokat” – olvasható a beszélgetésben, amelyben ígéretet tett arra, hogy soha nem fogja levenni a bomberdzsekit. Mindezek után tegnap délben érkezett az újabb csapás: a Hír TV ismét egy felvételt közölt, amelyen a romaverésért jogerősen elítélt Jobbik-elnök kijelentette, akár a cigányokat is agyonüti.