Fiktív pályázatokon szereztek több száz milliót

2019.01.30. 10:52

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt emeltek vádat öt ember ellen, közülök több embert üzletszerűen elkövetett pénzmosással és hamis magánokirat felhasználásával is vádolják.

Az érintettek fiktív pályázatokkal vissza nem térítendő állami támogatásokat szereztek meg. A bűncselekmény-sorozatot az ügy elsőrendű vádlottja hangolta össze, aki évekkel ezelőtt szerteágazó tulajdonosi háttérrel,

egy nevében fuvarszervezéssel foglalkozó céget hozott létre,

melynek vezetésére előbb a másod-, majd a harmadrendű vádlottat kérte fel. Egyikük sem rendelkezett tapasztalatokkal a vállalatirányítás terén. A negyed- és ötödrendű vádlottak a már átutalt támogatási összegek eltüntetésében közreműködtek.

A vádirat szerint 2012 őszén a vállalkozás az Új Széchenyi Terv keretében kiírt felhívás alapján

vissza nem térítendő támogatásra pályázott a Deutériumcsökkentett víz újfajta előállítási technológiájának kifejlesztése elnevezésű projekttel,

melynek megvalósítása nem állt a vádlottak szándékában.

Az így megszerzett, több mint 200 millió forintos támogatásnak a kft. a felét hívta le, amit a vele szerződött cégeknek utalt át anélkül, hogy azok a gyártáshoz szükséges berendezéseket, szoftvereket leszállították volna. A teljesítés meghiúsulására tekintettel a szerződött partnerek jellemzően külföldi bankszámlákra visszautaltak összegeket, amiket az egyes vádlottak később készpénzben felvették vagy tovább utalták.

Eltitkolták, hogy a több mint 100 millió forint kihez került.

Egy évvel később a kft. munkahelyteremtés ürügyén is pályázott vissza nem térítendő támogatásra egy Bélapátfalván tervezett, de nem megvalósított brikettgyártó üzem kapcsán. Erre a célra 239 millió forintot nyertek, melyet csaknem teljes egészében sikerült a korábbihoz hasonló módszerekkel megszerezniük.

A Heves Megyei Főügyészség mind az öt emberrel szemben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt emelt vádat, emellett közülük többeket üzletszerűen elkövetett pénzmosással, és hamis magánokirat felhasználásának vétségével is vádol.

A vádhatóság minden érintett esetében börtönbüntetésre és a közügyektől, valamint gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra, továbbá egyeseknél vagyonelkobzásra tett indítványt

- közölte Szalóki Zoltán, a Heves megyei főügyész.