260 millió forintot gyűjtött az Ökumenikus Segélyszervezet adományokból

2019.01.31. 11:59

Az adomány nagy részét a szociális és fejlesztő központjaikra fordítják, ahol egész évben segítik a rászorulókat.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a szeretet.éhség elnevezésű adventi pénzadománygyűjtés kapcsán elmondta, a karácsonyi időszakban ételosztással, tartósélelmiszer-csomagokkal, tüzelőanyag-támogatással járultak hozzá a rászoruló családok ünnepének szebbé tételéhez.

Az adományok 90 százalékát azonban idén is az egész évben működő szociális és fejlesztő központjaik működtetésére, fejlesztésére fordítják.

Ökumenikus Segélyszervezet - Adventi Adománypont (illusztráció)fotó: Talán Csaba

Többek között:

  • új épülettel bővül a debreceni és az olaszliszkai központ;
  • berendezik a kastélyosdombói gyermektáborukat;
  • korszerűsítik a szolnoki családok átmeneti otthonát;
  • a gönci járásban létrehoznak és berendeznek egy Biztos Kezdet Gyerekházat és két Jelenlét Pontot, bővítik a kaposvári Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatásait;
  • felújítják a hajléktalanokat segítő éjjeli menedéket Gyulán;
  • segítik több, a segélyszervezet átmeneti otthonaiban lakó család kiköltözését.

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója emlékeztetett: tavaly adventkor 23. alkalommal indították el az országos adventi pénzadománygyűjtését. A szeretet.éhség. felhíváshoz mintegy 700 ezren csatlakoztak.

Azt mondta: az összefogáshoz sokféleképpen lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt. Advent időszakában 406 ezer alkalommal tárcsázták országszerte a telefonszámot, hívásonként, illetve sms-enként 250 forintot felajánlva.

Az adományvonalon összesen több mint 101,5 millió forint érkezett. A november 12. és december 24. között az ország valamennyi Tesco áruházának kaszáinál és online megvásárolható 250 forintos adománykuponokból több mint 66 millió forint gyűlt össze. Az adománygyűjtéshez több állami vállalat és magánvállalkozás csatlakozott, a magánadományozóktól és a vállalatoktól több mint 91,6 millió forint érkezett az adventi időszakban. A segélyszervezet megköszönte minden támogató és adományozó segítségét, valamint a gyűjtésben közreműködő 443 önkéntes munkáját.