Földi László biztonságpolitikai szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatorna vendége volt, ahol azt mondta, hogy a bevándorlók között sok olyan harcképes ember van, aki konkrét céllal érkezik Európába. Szerinte nekik nem feltétlenül az a dolguk, hogy egyből merényletet hajtsanak végre, elég ha beépülnek a társadalomba és radikalizálják a fiatalokat. 

Földi László elmondta, hogy vagy vallási alapon támadják a "hitetleneket", vagy bosszút akarnak állni, mert úgy gondolják, hogy a szülőföldjükön kialakult káoszért Európa is felelős. A mintegy kétmilliós tömeggel sok katona érkezett, nekik nem az a dolguk, hogy egyből merényletet kövessenek el, hanem be kell illeszkedniük a társadalomba,

így majd a másod- és harmadgenerációs muszlim fiatalok olyan ideológiai hátteret kapnak, amely radikalizálja őket és terroristákká válnak. 

Bevándorlók PárizsbanForrás: Getty Images/Anadolu Agency

A biztonságpolitikai szakértő szerint nemcsak az terrorizmus, amikor merényletre készülnek, hanem az is, hogy a mindennapokat "a feje tetejére állítják", mert nem hajlandók elfogadni az adott ország törvényeit. Sokan vagy segélyekből akarnak megélni, vagy bűnözőkké válnak. 

Ahogy arról az Origo is többször beszámolt, az elmúlt évek terrorcselekményeinek jelentős részét olyan bevándorlók követték el, akik már hosszú ideje itt élnek Európában, de nem tudtak és valószínűleg nem is akartak beilleszedni a társadalomba, sőt, annak írott vagy íratlan törvényeit sem tartják be. Az ilyen fiatalokat a legkönnyebb radikalizálni, akiknek egyrészt nincs vesztenivalója, másrészt idegennek érezhetik magukat a kulturális különbségek miatt.