2007-ben különös kegyetlenséggel végeztek Debrecen egyik fideszes képviselőjével, Balla Irmával. Először a fiát gyanúsították meg a gyilkossággal, akit 2010-ben el is ítélt a bíróság. Három évvel később kiderült, hogy valószínűleg nem ő gyilkolta meg a képviselőt, hanem D. Lajos lehetett az, aki a támadás idején az áldozat otthona melletti építkezésen dolgozott. Ma a nyíregyházi bíróság 15 év fegyházbüntetésre ítélte D. Lajost, és 10 évre eltiltotta a közügyek intézésétől. A férfi mellett Ifj. Schönstein Sándor is rezzenéstelen arccal hallgatta végig az ítéletet. 

Balla Irma fia a tárgyalóterem egyik hátsó sorában várta, hogy vége legyen élete egyik meghatározó szakaszának, és végre pont kerülhessen édesanyja meggyilkolásának ügyére. A Nyíregyházi Törvényszékre mára meghirdetett ítélet előtt azt mondta az Origónak, szeretné, ha a betörő életfogytiglani börtönbüntetést kapna. Az első fokon eljáró bíró nem volt ilyen szigorú. Ahogy megírtuk

15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a 39 éves D. Lajost.

„Úgy gondolom, hogy most, amit a bíróság kimondott, az még nem végső, nem a jogerős ítélet.

Az egy nagyon fontos dolog szerintem, hogy a bíróság kimondta a bűnösségét.

Ilyenkor azokat a törvényeket veszik alapul, amik hatályban voltak a gyilkosság idejében, és akkor a 15 év volt a maximum kiszabható büntetés az életfogytiglanon kívül. Úgy éreztem, hogy a bíró is valami köztes büntetést szabott volna ki, de erre nem volt lehetősége" – magyarázza az Origónak Sándor, akinek, saját bevallása szerint,az a legfontosabb, hogy D. Lajos ne gyilkolhasson újra. Úgy gondolja, hogy ezt "nagyban elősegíti" a mostani ítélet

Fotó: Polyák Attila - Origo

Balla Irma fia 2010-ben ennél kevesebbet kapott, őt 12 év börtönre ítélte a bíróság édesanyja meggyilkolása miatt.

Azért kapott többet, mert nálam csak egy súlyosbító körülmény volt, a különös kegyetlenség, nála viszont kettő. Ő nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel gyilkolta meg anyámat – magyarázza a férfi, aki az évek alatt alaposan megismerkedett a büntető törvénykönyvvel. 

Sándor két évet ült börtönben. Amikor 2013-ban újravizsgálták Balla Irma ügyét, szabadon engedték. Azóta próbál visszailleszkedni a társadalomba, hiszen a priuszát csak akkor fogják törölni, amikor D. Lajost jogerősen is elítélik Balla Irma meggyilkolásáért.

Igyekszem visszaterelni az életemet a normális kerékvágásba, nem könnyű de maximálisan rajta vagyok – teszi hozzá a férfi.

D. Lajos ítélete nem jogerős. Az ügyész életfogytiglanért fellebbezett, D. Lajos védője pedig védence felmentéséért. A Balla Irma fiával készített, korábbi exkluzív interjúnkat ide kattintva olvashatja. Ebből megtudhatja, hogyan sikerült új életet kezdenie, és sok más mellett arról is beszélt az Origo riporterének, mire elég a 10 millió forintos kártérítés, amit kifizettek neki a börtönévekért.