A mikropárt kampányköltései kapcsán az Állami Számvevőszék számos szabálytalanságot tárt fel, de a szélsőliberális párt érdemben nem reagált az ügyre, csak diktatúráztak a pontos elszámolás helyett.
A Momentum pénzügyeinek tisztasága erősen kétségbe vonható. A Figyelő birtokába jutott dokumentumok bizonyítják, hogy az állami támogatásokat nem a pártérdek, hanem különböző családi és baráti érdekek mentén költhette el a Momentum. A párt számos tagjának családjához vagy közvetlenül a párttagokhoz köthető cégek több tíz milliós megrendeléseket kaptak, és a számlák sem érkeztek be a megfelelő módon az Állami Számvevőszékhez. A témáról bővebben a Figyelő 2019. január 31-én megjelent számában olvashatnak.

A viccpárt pénzügyeinek tisztasága erősen kétségbe vonható – írja a Figyelő a birtokába jutott dokumentumra hivatkozva.

A dokumentumok azt bizonyítják, hogy az állami támogatásokat nem a pártérdek, hanem különböző családi és baráti érdekek mentén költhette el a Momentum.

Donáth Anna, Donáth László volt MSZP-s parlamenti képviselő lánya, a Momentum elnökségi tagja bohóckodás közbenForrás: AFP/Peter Kohalmi

A párt számos tagjának családjához vagy közvetlenül a párttagokhoz köthető cégek több tíz milliós megrendeléseket kaptak, és a számlák sem érkeztek be a megfelelő módon az Állami Számvevőszékhez.

Időhúzásra játszott a Momentum, külföldről is fogadhatott el tiltott támogatást

A viccpárt a 2018-as országgyűlési választási kampányra több mint ötszázmillió forint állami támogatást kért és kapott, melynek felhasználásával a hatályos jogszabályok szerint az Állami Számvevőszék felé kellett volna elszámolnia.

Ahogy arról az Origo több alkalommal is beszámolt, a Momentum a törvény szabta határidőig nem tette közzé elszámolását a Magyar Közlönyben, és az ÁSZ által küldött hivatalos leveleket sem vették át bejelentett székhelyükön.

Ráadásul a számvevőszék munkatársainak sem adták át az elszámoláshoz szükséges igazoló dokumentumokat. Ezért a pénzügyi ellenőrző szerv októberben felfüggesztette a párt állami támogatását.

Vélhetőleg ennek hatására januárra a szervezet feltöltötte a kampányelszámolását, azonban a bizonyító számlákat, nyugtákat, bizonylatokat, szerződéseket még akkor sem.

Az ÁSZ pedig attól függetlenül folytatta a vizsgálatot, hogy a dotációt januártól ismét utalni kezdték a pártnak.

A vizsgálat megállapította, hogy a Momentum szabálytalanul számolt el a kampányköltésekkel, és a szubvenció felhasználása sem volt átlátható.A számvevők szerint az sem világos, hogy a magyar adófizetők által kiutalt összeget valóban elköltötte-e a párt, továbbá betartották-e azt a szabályt, hogy egy jelöltre legfeljebb ötmillió forintot lehet költeni, s hogy kaphattak-e külföldről adományokat.

Ezért az ÁSZ ismét kezdeményezte a Momentum állami támogatásának a felfüggesztését, és feljelentést tett az ügyészségen. 

Nem lehet tudni, hogy mire költötték el a magyar adófizetők pénzét

A számlák tanúsága szerint fél évvel a szabályos időszak után, október 25-én kiállított számlát is benyújtott elszámolásképpen a párt.Ráadásul vélhetően még ki sem fizették, mivel határidőnek 2019 májusát adták meg, így több mint egy évvel később tervezik elkölteni az államtól kapott pénzt.

De nem csak egy porszem került a gépezetbe, nem csak egy köteghez hozzáfogott, eltévedt számláról van szó.

A Momentum honlapján elérhető, pár ezertől akár több millió forintig terjedő összegekről szóló tételeket is tartalmazó számlák közt ugyanis több olyan is akad, amelyet a megengedett határidő, vagyis április 8. után állítottak ki, és olyanra is bukkant a Figyelő, amelynek a fizetési határideje esik a választások utánra.

Emellett érdekesség, hogy

a mozgalom több mint 1,4 millió kampányújságról, több millió szórólapról és több mint százezer plakátról hozott blokkot, ami, úgy tűnik, több, mint ahány plakáthely van az országban.

Családi kifizetőhelyként működik a Momentum

A nagy mennyiségű plakátrendelésnek a lehetséges oka az lehet, hogy így próbáltak néhány családi vállalkozást fellendíteni, vagy csak ezektől a cégektől volt a legegyszerűbb számlát hozni.

Bár a beszkennelt blokkokon a vállalkozások neveit gondosan kitakarták, a Figyelő információi szerint több családi társaságot is beválogattak a politikai megrendelésbe.

Például a Pannónia Nyomda Kft. 100-150 millió forintos megrendeléseket kapott a Momentum választási hadjáratának a kasszájából.

Az ügy pikantériája, hogy a cég csaknem a kampányidőszak kezdetéig, 2018 januárjáig a párt alelnöke, Cseh Katalin családjának a tulajdonában állt.

A társaság ügyvezetője és tulajdonosa 2010. október 21. és 2013. január 25. között Cseh Tibor volt, Cseh Katalin édesapja, majd őt a lánya váltotta az ügyvezetői és a tulajdonosi székben.

Az azóta magát politikusnak (is) képzelő hölgy 2013. január 25-től 2018. január 10-ig, vagyis öt esztendőn át vezette a vállalkozást. Az évek óta átlagosan hatszázmillió forintos éves árbevételt elkönyvelő cég ellen a NAV eddig több mint tíz alkalommal rendelt el végrehajtást.Az egy éve új tulajdonosi kézbe került társaság után azonban Cseh Katalin nem maradt vállalkozás nélkül. Egy, a lakásbérbeadás mellett szintén nyomdaipari tevékenységi körökkel rendelkező vállalat, a Miklósi Product Kft. tagja maradt.

Ebben a cégben a papírok szerint aranyélete van, ugyanis a tulajdonos-ügyvezetői poszt felelősségét az öccse vette a vállára. Azt nem tudni, hogy a Momentum Mozgalom elszámolásában szereplő számlák mögött ott rejtőzik-e a Miklósi Product Kft. 

A no name politikusról csupán azt érdemes megjegyezni, hogy a Momentum EP-listavezetője lett.

Részletek a Figyelő január 31-i számában.