Megható esten emlékeztek a veronai buszbaleset áldozataira

2019.02.01. 05:30

Január 31-én rendezték a veronai buszbaleset áldozatainak emlékestjét az Újpesti Rendezvénytéren. Az estnek Bornai Tibor zeneszerző-dalszövegíró volt a házigazdája, aki több saját szerzeménye mellett  az áldozatok emlékére írt dalát is bemutatta. Ezt a fellépők közösen énekeltek el. Hauser Adrienne zongoraművész, Sudár Gyöngyvér operaénekes és Karinthy Vera mellett a Waldorf Diákkórus is színpadra lépett.

Sokan mentek el csütörtök este az újpesti rendezvényre. Volt diákok és hozzátartozók mellett bárkit szívesen láttak a szervezők. Mindenkit, aki szeretett volna ezzel az esttel emlékezni az utóbbi évek egyik legnagyobb tragédiájának magyar áldozataira. 

Hauser Adrienne zongorázik a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére tartott esten az újpesti UP-ban 2019. január 31-énFotó: Szabó Gábor - Origo

Megtörtént az elképzelhetetlen

Két évvel ezelőtt, 2017. január 20-án történt, hogy balesetet szenvedett Olaszországban az a busz, amelyen többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói utaztak, de volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük tartott. Egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé.

Ennyi maradt a buszbólForrás: AFP/Handout

Többen halálra égtek. 17 halálos áldozatot követelt a tragédia.

A nyomok alapján azonnal látszott, hogy a busz fékezés nélkül hajtott a szalagkorlátnak a Verona melletti A4-es autópályán, majd egy felüljáró pillérjének csapódott. A sofőr, aki a tragédia pillanatában a volán mögött ült, elaludhatott, mivel nem fékezett, és a kormányt sem rántotta el. A súlyos alvási problémákkal és információink szerint a baleset előtt influenzával is küszködő V. János ma 5 olasz, az autópálya tervezéséhez és kivitelezéséhez kapcsolódó személy mellett az ügy első számú vádlottja. A baleset pere tavaly, október 31-én kezdődött a területileg illetékes veronai bíróságon.

A veronai buszbaleset tárgyalása október 31-én kezdődött a veronai városi bíróságonFotó: Polyák Attila - Origo

Nyomoznak a magyarok

Amíg az olaszok megpróbálnak igazságot tenni a tragédiával kapcsolatban, itthon is megindult a nyomozás. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája gyanúsítottként hallgatott ki egy háziorvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával, mert tudhatott arról, hogy V. János alvási apnoéban szenved, mégsem törődött vele. A szabadlábon védekező férfi áratlannak vallotta magát, és panaszt tett a gyanúsítás közlése ellen.

Kérdések és válaszok

Az áldozatok hozzátartozóinak egy csoportja, Márton László, Krizsány László és Szendrei Endre Veronában adott interjút az Origo riporterénekFotó: Polyák Attila - Origo

Néhány szülő és rokon azért küzd, hogy választ kaphasson pár, számára tisztázatlan kérdésre, miközben az életben maradtak nap mint nap szembenéznek a pótolhatatlan veszteséggel. Azzal, hogy soha többé nem találkozhatnak a szeretteikkel. Október óta tudjuk, hogy nem múlik az áldozatok szüleinek fájdalma.

Könnyekkel küszködve

Az Újpesti Rendezvénytérre meghirdetett, január 31-i emlékezőesten először a Waldorf Diákkórus lépett a színpadra. Gyönyörűen énekeltek.

A Waldorf Diákkórus a színpadonFotó: Szabó Gábor - Origo

Ezután Bornai Tibor zeneszerző teremtett varázslatos hangulatot. Hauser Adrienne zongorajátéka és Sudár Gyöngyvér hangja pedig végleg könnyeket csalt a nézők szemébe.

Sudár Gyöngyvér Puccini: Gianni Schicchi operájának O mio babbino caro című dalát, vagyis Lauretta
áriáját énekli
Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az egyórás megemlékezés fénypontja viszont az volt, amikor a többi között a Balatoni nyár című daláról ismert Bornai Tibor bemutatta az áldozatok emlékére írt szerzeményét.

Karinthy Vera énekel, és Bornai Tibor zongorázik a Waldorf Diákkórus, Hauser Adrienne és Sudár Gyöngyvér kíséretébenFotó: Szabó Gábor - Origo

A zeneszerző Karinthy Vera énekesnő mellé mindenkit a színpadra hívott, hogy vele énekelje Verona Angyalainak dalát: