95 ezer család otthonteremtését segítette a csok

2019.01.31. 09:04

A csok egyre növekvő népszerűségéről nyilatkozott Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A kormány célja, hogy minél többet segítsen azoknak a fiataloknak, akik családot akarnak alapítani.

Körülbelül 95 ezer családot segített a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ez körülbelül négyszázezer embert jelent – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Novák Katalin azt mondta, az otthonteremtés egyik célja, hogy segítsen a fiatal pároknak abban, hogy saját tulajdonú otthonban vállalhassanak gyereket. Magyarországon ugyanis saját tulajdonú házban szeretnek élni az emberek.

Tavaly decembertől bővültek a hitellehetőségek, a kétgyerekesek tízmillió forint hitelt vehetnek fel, a nagycsaládosoknak járó hitelt pedig másfélszeresére emelték. Az államtitkár szerint ezek tovább növelik majd a csok népszerűségét.

A gyed maximuma 208 ezer forintra emelkedett, ez a kétszerese a 2010-es összegnek. Tavaly duplájára nőtt a hallgatói, diplomás gyed időtartama is, így már két évig vehetik igénybe az egyetemen tanulók, illetve friss diplomások ezt a juttatást.

Novák KatalinForrás: MTI/Balázs Attila

Novák Katalin a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a csok segíti az országon belüli mobilitást, de a falusi csoknak, amelyet az ötezer fő alatti településeken lehet majd igénybe venni, vidéki megtartó szerepe is van.