Hiába a náci karlendítős videó, a cigányverős hangfelvétel, Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) szemrebbenés nélkül mentegeti a Jobbikot és elnökét, Sneider Tamást. Pedig a bukott miniszterelnök korábban valósággal sportot űzött a Jobbiktól való elhatárolódásból, nem győzött fellépni az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen – írja tényfeltáró riportjában a Magyar Idők.

A jobboldali sajtó bármikor képes, akár a múltból, akár a jelenből előállítani olyan anyagokat, amivel a közös együttműködés lehetőségét próbálják megakadályozni – így mentegette a napokban Varju László, a DK alelnöke a cigányverő Sneider Tamást, akiről számos olyan bizonyíték került elő, amelyek a rasszizmusát és antiszemitizmusát támasztják alá.

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök az alsóvadászi romatelepen élőkkel találkozik, amikor 2007. január 22-én Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe látogatottForrás: MTI/Kovács Tamás

Ahogy az Origo is beszámolt róla, többek között egy videófelvételen a Jobbik elnökének felesége náci karlendítéssel pózol a saját esküvőjén, más hangfelvételeken pedig maga Sneider cigányok „agyonütéséről”, illetve arról beszél, hogy még mindig jobb, ha valaki muszlim vallásra tér át, mint ha zsidóra.

A pártelnök kifejtette, hogy az Országgyűlésben másként kell fogalmaznia, mint egyébként „harcosként” tenné, hogy „szimpatikus legyen a Jobbik”.Ettől függetlenül különösebben nem változott semmi az elképzelésünkben, sőt, egyáltalán nem változott, csak a kommunikáció, arra kell figyelni, hogy hogyan – jelentette ki.

Varju László egyébként korábban elképzelhetetlen módon, a Jobbik propagandalapjában, az Alfahírben vette védelmében Sneidert, mondván: eljött az ideje, hogy az ellenzéki erők elkezdjenek közösen gondolkozni azon, hogyan lehet Magyarország számára egy sokkal kedvezőbb jövőképet felvázolni.

Egészen biztos, hogy meg kell találni azokat a pontokat, amik összekötnek bennünket, és szerintem ezekből egyre több van – jelentette ki Varju.

A közös pontokból, amikből a DK alelnökét idézve „egyre több van”, külön kiemelendő az antiszemitizmus és a cigányellenesség maximális tolerálása.

„Én is cigány vagyok”

Bár az MSZP-től az LMP-ig, a Párbeszédtől a Momentumig az egész ellenzék próbálja mosdatni a Jobbikot és elnökét, a legelképesztőbb pálfordulás még így is a DK számlájára írható, hiszen Gyurcsány Ferencék korábban valósággal sportot űztek a Jobbiktól való elhatárolódásból, nem győztek fellépni az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen.

Gyurcsány FerencForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ha valakit születése, származása miatt bántanak, akkor jogos a felháborodás és jogos a demonstráció – hangoztatta a DK képmutató elnöke egy, a Fidesz székháza elé szervezett tüntetésen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként, az MSZP elnökeként 2009 januárjában felszólalt a Kísértet járja be Európát: a rasszizmus kísértete című nemzetközi konferencián, ahol kijelentette, a magyar parlament meghatározó erőinek világossá kell tenniük, hogy semmilyen közösséget nem vállalnak a rasszizmus, az antiszemitizmus képviselőivel.

A DK elnöke 2014 májusában levélben kérte Bajnai Gordont és Mesterházy Attilát, hogy fontolják meg az EP-vita lefújását, amelyen a Jobbik is részt vett volna, de előzőleg Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét jobbikos aktivisták inzultálták és leköpték.

A Jobbikkal nem szabad leülni vitázni, a párttal szembeni bojkottot pedig nem megnyitni, hanem épp ellenkezőleg: erősíteni kell – közölte Gyurcsány.

A DK akkori szóvivője is azt hangoztatta, hogy szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlöletkeltő, kasztrálást kilátásba helyező párttal nem szabad leülni tárgyalni.

Gréczy Zsolt éppen Sneider Tamásra utalva kifogásolta azt is, hogy a parlament egy erőszakos bűncselekményért jogerősen elítélt szkinhedet szavazott meg az Országgyűlés alelnökének.

Ugyanezt hangoztatta Vadai Ágnes is, aki a baloldali ATV-ben úgy fogalmazott, számára Németország az etalon, mert el sem tudom képzelni, hogy Angela Merkel valaha is megszavazott volna egy exszkinhedvezért.

Éles pálfordulás a hataloméhség jegyében

Bár a DK manapság a konzervatív sajtó ármánykodásának tartja a Jobbik máig élő antiszemitizmusának bemutatását, érdemes felidézni, hogy a párt korábban hogyan viszonyult a kérdéshez.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként még antiszemitának tartotta a Jobbikot, ráadásul előszeretettel mosta össze az akkor radikális pártot a Fidesszel. Főleg külföldön, a Fidesz lejáratásának a céljából.

A bukott kormányfő álszent beszédeiből persze egy szót sem gondolt komolyan, ez utólag bebizonyosodott. 

Régebben még elhatárolódtak a Jobbiktól, ma már összefognának vele

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke még 2017 decemberében is arról beszélt a Klubrádióban, hogy nem lehet együttműködni a Jobbikkal, mert minden cukiskodás ellenére egy rasszista, kirekesztő, antiszemita párt.A Jobbikról hetente derül ki, hogy soraiban továbbra is rasszista, antiszemita politikusok ülnek – fűzte hozzá.

A roma vezetők nem kérnek a Jobbikból és a vele együttműködő baloldalból

A Mindent a Cigányokért Fórum Egyesület elnöke a napokban nyílt levélben szólította fel a balliberális ellenzéket, hogy határolódjanak el a Jobbiktól, mondják fel a velük való együttműködést.„Elhatárolódunk minden olyan törekvéstől, amely a hazai cigányságot háttérbe szorítja, és újabb rasszista, megfélemlítő politikát hoz létre Magyarországon. Semmilyen indok, még a kormányváltás szándéka sem magyarázhatja a demokratikus pártok összefogását egy rasszista politikát folytató párttal” – írta Rafael Gyula, aki később a Hír TV-ben közölte azt is, hogy a baloldal lemondhat a cigányok szavazatáról, ha a Jobbikkal szövetkezik. Lakatos Attila Borsod megyei cigányvajda a Magyar Időkön keresztül ugyancsak arra kérte a jobb- és baloldali pártokat, hogy ne működjenek együtt a Jobbikkal, mert ez a szélsőséges szervezet nemcsak a romáknak, hanem mindenkinek árt.Gyurcsány Ferenc ilyenkor miért nem írja ki magára az „Én is cigány vagyok!” feliratot?! – tette fel a jogos kérdést Lakatos.