Bajkai: Romániában a magyar kisebbséget naponta sértik meg az emberi jogaiban

2019.02.01. 08:34

Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt vietnami útjáról, az ott szerzett tapasztalatokról, de szóba került ismét a két romániai fiatal ügye is.

A képviselő beszámolt arról, hogy nemrégiben egy delegációval járt Vietnamban, egy hivatalos szemináriumot tartani, ahol a politikus a törvényalkotásról, a jogalkotásról és a parlamentarizmusról tartott előadást. Hozzátette a vietnami képviselők, szakértők nagyon tájékozottak, érdeklődőek voltak a magyarországi történésekkel kapcsolatban. Azt is megjegyezte, a mai napig is nagyon hálásak Vietnamban, hogy az amerikaiakkal folytatott háborújukban segítséget, támogatást kaptak az egykori szocialista Magyarországtól. Arról nem is beszélve – fűzte hozzá, hogy nagyon sok vietnami fiatal tanulhatott egykor Magyarországon, most is közel kétszázan vesznek részt különböző felsőoktatási képzéseken. Az ott szerzett élmények kiegészültek egy különleges színházi előadással is, ahol megismerkedtek a vietnami színjátszással, zenével. Bajkai István elmondta azt is, hogy a mostani látogatásuk viszonzásaként legkésőbb a jövő év elején fogadják majd a vietnami parlament küldöttségét Budapesten.

A kint szerzett tapasztalatok alapján az el lehet mondani, hogy Vietnam egy rendkívül fejlődő, energikus ország, persze a mindennapokat tekintve még van hova fejlődniük – tette hozzá a politikus. Ugyanakkor az is igaz, hogy az éves fejlődési rátájuk hét százalék felett van, és világszínvonalú termelés is folyik az országban, hiszen a legnagyobb cégek települnek meg az országban. Úgy tűnik, ez a 95 milliós ország a legfejlettebb része lesz a régiónak, az ország vezetőinek a célja, hogy behozzák Dél-Koreát. Vietnam vezetése egy rendkívüli fejlődő gazdaságot épít, komoly prioritásokat felállítva, ez is azt mutatja, komoly perspektívák vannak előttük, majd azt is hozzátette a képviselő, az is látszik, a vietnami emberek igenis akarnak dolgozni, előbbre akarnak jutni. Hozzátette, szerencsére a két ország között jók a kapcsolatok, élő államközi és egyéb szerződések vannak a felek között.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.