Áder János köztársasági elnök Kovács Pált nevezte ki január 15-én a Paks II beruházásért felelős államtitkári posztra.

A Magyar Idők a Magyar Közlönyben megjelent közleményre hivatkozva azt írta, az új szakember február 1-jétől dolgozik Süli János mellett, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter mellett.

Kovács Pál a Moszkvai Energetikai Egyetemen atomerőművek és berendezések szakon végzett. Az oroszul, angolul és franciául beszélő mérnök 1988 és 2004 között a Paksi Atomerőműben töltött be vezetői tisztségeket, majd 2009-ig az OECD Atomenergia Ügynökségénél dolgozott - idézte fel róla a lap. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium energiagazdálkodási és szabályozási főosztályán atomenergetikai szakértő 2009 és 2010 között atomenergetikai szakértőként dolgozot, majd 2010 és 2014 között a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban foglalkozott energetikával helyettes államtitkárként, majd államtitkárként.

A Paksi Atomerőmű III-as és IV-es blokkjának épületeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt követően Süli János miniszter kabinetfőnökeként dolgozott, illetve 2018 ősze óta a Paksi Atomerőmű igazgatósági elnöke.