Kiderült, hogy miért nem kerülnek előzetesbe a Ráday utcai gyújtogatók

Ráday Kollégium, Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégium, tűz
Budapest, 2019. január 23. Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Január 23-án kigyulladt a Károli Gáspár Református Egyetem budapesti, Ráday utcai kollégiuma. Pénteken az üggyel kapcsoltban sajtótájékoztatót tartottak, ahol kiderült, hogy tinédzserek szándékosan gyújtogattak. Borbély Zoltán jogász az M1-en beszélt arról, hogy miért nem került előzetesbe a két tinédzser.
Vágólapra másolva!

A Károli Gáspár Református Egyetem budapesti, Ráday utcai kollégiumában történt tűzért felelős kamaszok büntetésének

- magyarázta Borbély Zoltán jogász az M1-en.

A jogász azt mondta,

a rendőrség közveszélyokozás miatt hallgatta ki a három fiút;

és bár nem élet kioltását célozta a gyújtogatás, a közveszélyokozás a veszély tekintetében szándékosnak minősül.

Ez nagyon súlyos bűncselekmény, a fiatalok heccnek gondolták a tettüket, amelynek végül egy négygyerekes családapa esett áldozatul - fűzte hozzá.

A kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Viccből gyújtogatott a három kamasz

Az Origo tegnap részletesen beszámolt az esetről. Mint ismert másfél héttel ezelőtt, január 23-án szerdán égett ki a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumának harmadik emelete.

A tűzoltók többórás munkálatok után tudták megfékezni a lángokat.

Amikor beléptek a házba, kiderült, hogy a tragédiának halálos áldozata is van. A háromszintes épület harmadik emeltén, a lépcsőfordulóban egy összeégett férfi holttestét találták meg, amiről kiderült, hogy egy 47 éves, veszprémi családapáé.

A gyújtogatás miatt több mint 100 diák maradt fedél nélkül, őket más egyetemek kollégiuma fogadta be, és az önkormányzat is segített nekik.

Először közigazgatási eljárásban vizsgálták az ügyet, mert azt hitték, baleset történt, de hamar kiderült, hogy szándékos gyújtogatás volt.

A gyújtogató tinédzsereket csütörtökön fogták el.