Bár többfelé javult a levegő minősége, egyes településeken továbbra is magas a légszennyezettség a magas szállópor-koncentráció miatt. Mindemellett az országos tisztifőorvos arrra is felhívta a figyelmet  a Facebook-oldalán, hogy a hétvégi enyhüléssel megjelennek a kora tavaszi allergén növények pollenjei a levegőben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) szombaton tájékoztatta MTI-t: Putnokon egészségtelen a levegő minősége.Kifogásolt még Budapest, Dunaújváros, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs és Vác levegője.
Az NKK ezért azt kéri, kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását. Arra is felhívták a figyelmet, hogy műanyagok, ruházat, gumiabroncsok és egyéb hulladékok égetésekor rákkeltő vegyületek kerülnek a levegőbe. 

Szmog Budán MTI Fotó: Mohai BalázsForrás: MTI/Mohai Balázs

A Tisztifőorfos mindmellett arra figyelmeztet: a hétvégi enyhüléssel megjelennek a kora tavaszi allergén növények pollenjei a levegőben. A dél felől érkező légáramlatok hatására például a mogyoró, az éger, a ciprus- és a tiszafafélék pollenjei jelenhetnek meg. Koncentrációjuk egyelőre alacsony marad, azonban helyenként, főleg a Dunántúl déli részén a tüneteket okozó szintet is elérheti.

A legjellemzőbb allergén növények pollenszórási ideje és erőssége februártól októberigForrás: ÁNTSZ/MTVA/MTI

A fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések is - írták.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt tanácsolja, hogy akik valamelyik tavaszi allergénre érzékenyek, készüljenek fel a tünetek megjelenésére, és ha szükséges, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.