Kudarcba fulladt az ellenzéki előválasztás, tovább folytatódik a casting

KARÁCSONY Gergely; HORVÁTH Csaba
Budapest, 2019. február 3. A baloldali pártok, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztásának győztese, Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (b) és Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje (j) a Villányi úti Konferenciaközpontban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 3-án. Karácsony Gergely 27 598, Horváth Csaba 6535 szavazatot kapott. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem volt meglepetés az előválasztás első fordulójának eredményében: teljes érdektelenség mellett az örök vesztes Horváth Csaba most is nagyon kikapott. Karácsony Gergely győzelmének értéke azonban így is a nullához közelít, az előválasztáson ugyanis a szavazásra jogosultak alig több, mint 2 százaléka vett részt. A casting folytatódik: Karácsony ellenfele a következő körben Puzsér Róbert humorista lesz.
Vágólapra másolva!

Nem volt könnyű menet összehozni a baloldal főpolgármester-jelöltjét kiválasztani hivatott előválasztást. Hosszas politikai alkudozásokat és vitákat követően sikerült megegyezni a politikusválogató menetében: egy, Karácsony Gergely, Molnár Zsolt és Puzsér Róbert által aláírt szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy két fordulóban döntenek arról, ki lesz a közös főpolgármester-jelölt. A dokumentumba azt is belefoglalták, hogy az első körben a régi baloldal politikusai lépnek pástra, hogy a győztes aztán Puzsérral harcoljon a második fordulóban. A casting közvetlenül karácsony után kezdődött, az első fordulója pedig a mai napon zárult, hatalmas kudarccal.

Teljes érdektelenség

A budapesti előválasztás első körének eredményhirdetésére a Villányi úti Konferenciaközpont aulájában került sor. A vége a következő lett:

  • Karácsony Gergely (Párbeszéd): 27 598 szavazat (80,83 százalék)
  • Horváth Csaba (MSZP): 6 535 szavazat (19,17 százalék)

Összesen 34 214-en szavaztak, vagyis

a választásra jogosult közel 1,4 millió budapesti alig több, mint két százaléka.

Az érdektelenség oka nyilvánvalóan az volt, hogy

két olyan jelölt közül választhattak az érdeklődő fővárosiak, akiknek az életútja tele van kudarccal.

Ismert, Karácsony Gergely volt az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje az áprilisi parlamenti választáson, megsemmisítő vereség lett a vége. Horváth Csaba pedig több alkalommal szeretett volna főpolgármester lenni, azonban ambíciója egyetlen egy alkalommal sem teljesült.

A baloldali pártok, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztásának győztese, Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (b) és Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje (j) a Villányi úti Konferenciaközpontban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 3-án. Karácsony Gergely 27 598, Horváth Csaba 6535 szavazatot kapott. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A budapestiek alig több, mint két százalékát mozgatta meg a casting

Ez egy olyan innováció, amiről régóta és sokan beszélnek, elméletben támogatnak is, ezért jó lenne végre megcsinálni” – ezt Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke mondta az előválasztásról újságírók előtt még tavaly novemberben. Felzárkózott hozzá párttársa, Molnár Zsolt, a budapesti szocialisták elnöke, aki a napokban sikeres innovációnak titulálta a politikusválogatót. A mai napon Karácsony Gergely diadalittasan úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy évek óta szorgalmazta, hogy a politikusok ne zárt ajtók mögött beszéljék meg, ki legyen a Fidesz ellenfele, Horváth Csaba pedig teljes sikerként értékelte a castingot. Az első körös versenyzők között egy további dologban megvolt még az összhang: folyamatosan arról számoltak be, hogy rengetegen vettek részt a szavazáson, hosszú sorok kígyóztak a voksolásra kijelölt helyszínek előtt.

Kiderült, nem mondtak igazat: hatalmas kudarc lett az ellenzéki előválasztás.

Nem volt érdeklődés a baloldali előválasztás iránt Forrás: Figyelő

Egymásnak ugrottak

Az előválasztás felszínre hozta a mélyen gyökerező nézetkülönbségeket a baloldalon, így több alkalommal a nyilvánosság előtt üzengettek egymásnak az ellenfelek. Erre talán a legjobb példa, hogy az utóbbi időben közös erővel politizáló MSZP és Párbeszéd is képes volt összeveszni a castingon. Az első fordulóban a két párt jelöltjei (Karácsony és Horváth) indultak, amelynek során egy tévévitában egymásnak estek. Pár napja Pitz Dániel, az LMP politikusa és Puzsér kampányának egyik legfőbb támogatója írásában arra kérte Karácsonyt, hogy a valósággal kommunikáljon.

– ezekkel a sorokkal reagált Puzsér stábja a szocialista Horváth Csabának arra a felvetésére, miszerint nem biztos, hogy szükség lesz második fordulóra, mert Puzsérnak addigra nem lesz érdemi támogatottsága. „A főpolgármester-jelöltség Karácsony Gergelynek egy ugródeszka a miniszterelnöki székhez. Megérthetné, hogy a főváros nem lehet az ő személyes ambícióinak, meg az őt támogató korrupt pártok falánkságának az eszköze” – ezt már Puzsér Róbert írta a Párbeszéd társelnökéről január közepén.

Mostanra kiderült, sem Horváthnak, sem Karácsonynak nincs érdemi támogatottsága. A casting folytatódik, most már a humorista Puzsérral szemben.