Összeomlott a baloldali előválasztás

Horváth Csaba Puzsér Róbert Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Egy kreált probléma miatt fordíthat hátat az előválasztás második körének Puzsér Róbert és a "régi baloldal":  összekülönböztek azon, milyen feltételekkel történjen az online szavazás. Az ismételten fellángolt vitát leginkább pozícióharcként lehet értékelni, hiszen a teljes érdektelenségbe fulladt első forduló után mindkét oldal arra játszik, hogyan tudna minél előbb komolyabb arcvesztés nélkül kiszállni a politikus-castingból. Ugyanis minél tovább versenyeznek, annál kínosabb helyzetbe hozzák saját magukat.
Vágólapra másolva!

"Egyértelmű siker az az előválasztási folyamat, amelyet lebonyolítottunk januárban, és amelynek tegnap lett meg a végeredménye, és amely a baloldali pártok részvételével zajlott le" - ezekkel a szavakkal értékelte a történteket hétfőn Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke az első fordulóban minimális részvétel mellett győzelmet arató Karácsony Gergely társaságában. Vállveregetésben korábban sem volt hiány, a baloldali politikusok egymást túllicitálva dicsérték az általuk megálmodott és tető alá hozott politikusválogató intézményét. A napokban Molnár Zsolt, a budapesti szocialisták elnöke sikeres innovációnak titulálta, vasárnap Karácsony Gergely diadalittasan úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy évek óta szorgalmazta, a politikusok ne zárt ajtók mögött beszéljék meg, ki legyen a Fidesz ellenfele, Horváth Csaba pedig teljes sikerként értékelte a castingot. Hiába az ellenzéki politikusok lelkesítő szavai, minden jel szerint az előválasztás röviddel az ünnepélyes első kör után összeomlik.

Azt sem tudják, miben állapodtak meg

Míg a vasárnap az önfényezésé volt, addig hétfőn a problémáké lett a főszerep. "Másképp értelmezik a szocialisták és Puzsér Róbert, hogy miben állapodtak meg az online szavazás feltételeivel kapcsolatban, ami miatt akár meg is hiúsulhat a budapesti főpolgármester-jelöltségért folytatott előválasztás második fordulója – számolt be az LMP-közeli Azonnali a legújabb fejleményekről hétfőn. Ebben a körben Karácsony Gergely csapna össze Puzsér Róberttel (és más önjelölttel) azért, hogy Tarlós István kihívója legyen az októberi főpolgármester-választáson. Csakhogy

egy kreált probléma miatt fordíthatnak hátat az előválasztás második körének: hogyan nézzen ki pontosan az online szavazás.

Ha nem lehet online regisztrálni az előválasztás második fordulójában az online szavazáshoz, úgy Puzsér Róbert nem fog rajta részt venni" – nyilatkozta a portálnak a Momentumot a belső harcok következtében otthagyó Zaránd Péter, aki jelenleg Puzsér kampányfőnöke. Ez az LMP ügyeiben mindig feltűnően jól értesült lap szerint azt jelentheti, hogy

az előválasztáson való részvétel nélkül is megmérettetné magát a humorista az őszi főpolgármester-választáson.

Ezzel pedig előállhatna az a helyzet, hogy legalább ketten elindulnak Tarlós István ellen. Zaránd kiemelte, hogy az online regisztráció kérdésében nem hajlandóak a kompromisszumra, mert értékelésük szerint korábban már megállapodtak ennek részleteiről.

Horváth Csaba kiesett a baloldali előválasztáson, Puzsér Róbert és Karácsony Gergely maradt versenyben. Nagyon úgy tűnik, hogy a sikertelen első forduló után egyikük sem erőlteti a másodikat Forrás: Origo

"Na, azt nem!" – így válaszolt Molnár Zsolt, a budapesti szocialisták elnöke a portál azon kérdésére, hogy az előválasztás második fordulójában lehet-e majd online is regisztrálni. Az MSZP-s politikus leszögezte, hogy "egy olyan pont van, amelytől a bizonyossággal határos módon nem fogunk eltérni: hogy egyszeri személyes találkozóra szükség van a választókkal vagy a regisztrációs időszakban, vagy a szavazáskor". Így annak ellenére, hogy korábban megállapodtak, továbbra is erős nézetkülönbség van a felek között a kérdésben, ami az előválasztás mögüli kifarolással járhat.

Pedig korábban kezet ráztak

Ahogy többször beszámoltunk róla, pár nappal karácsony előtt a válogató közvetlen és közvetett szereplői - az LMP által támogatott Puzsér Róbert, a szocialista Molnár Zsolt és a párbeszédes Karácsony Gergely - egy közös szándéknyilatkozatot írtak alá. A dokumentumban a kétfordulós szisztéma mellett több kikötést rögzítettek, így többek között az online szavazás lehetőségét. "Közös szándékunk egy olyan második forduló lebonyolítása, amelyet nem egy vagy több párt, hanem egy pártoktól független szervezet rendez, ahol egyetlen személyes adat sem kerül semmilyen párt adatbázisába, ahol online és személyes szavazásra egyaránt van lehetőség..." - olvasható a megállapodásban. Már akkor sejteni lehetett, hogy ebből gubanc lesz, hiszen Puzsér Róbert a fejleményeket úgy kommentálta közösségi oldalán, hogy "a régi baloldal valamennyi technikai feltételemet elfogadta az online regisztrációt és szavazást illetően."

A humorista korábban ragaszkodott ahhoz, hogy "a szavazás internetalapú legyen." Tehát a felek már decemberben is elbeszéltek egymás mellett, így várható volt, hogy újabb komoly konfliktusoknak néznek elébe.

Puzsérék visszaszóltak: Molnár Zsolt hazudik!

Nem telt el sok idő a cikk megjelenését követően, és Puzsér kampánycsapata Facebookon reagált a szocialista politikus szavaira. "Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke hazudik. Az online regisztráció és szavazás módjában megállapodtunk: Karácsony Gergely informatikusának a megoldási javaslatát fogadtuk el. Most Molnár ezt letagadja, és úgy viselkedik, mintha ő volna a régi baloldal főpolgármester-jelöltje, és nem Karácsony Gergely" - írták. Majd a felelősséget maximálisan hárítva arról értekeztek, hogy ki is akar valójában kiszállni a második fordulóból.

- fűzték hozzá megjelölve, szerintük ki szeretne kihátrálni.

A teljes csőd miatt dugába dőlhet az előválasztás

Bár ismét látványosan egymásnak feszülnek a felek, ezt sokkal inkább lehet pozícióharcként értékelni, mintsem valós küzdelemnek.

Mind Puzsér, mind a "régi baloldal" arra játszik, ki tudja ügyesebben elengedni a politikus-castingot, ki tud komolyabb arcvesztés nélkül kiszállni a ringlispílből.

Ugyanis a vasárnappal bebizonyosodott, amit korábban is sejteni lehet:

az előválasztás a kezdetektől fogva egy bukott projekt.

A tegnapi nappal mindenki számára világossá válhatott, hogy teljes érdektelenségbe fulladt a folyamat, hiszen az eredményhirdetést megelőző pillanatokban közzétették a hivatalos részvételi adatokat. E szerint mindösszesen 34 214-en szavaztak egy hét leforgása alatt, ami azt jelenti, hogy

a budapesti névjegyzékben szereplők alig több, mint két százaléka vett részt az első körben.

Bár a balliberális politikusok korábban azzal igyekeztek kozmetikázni a gyenge mutatókat, hogy egy olyan eseményről van szó, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa, a tegnapi nap többükben komoly kétséget ébreszthetett. Karácsony múlt hétfőn azzal menekült előre, hogy sajtótájékoztatóján jelezte, azt is eredménynek tartaná, ha csak pár ezren mennének el szavazni.

Érdeklődés hiányában elmarad az előválasztás második fordulója? Forrás: Origo

Magyarán egy újabb kör nem kis kockázattal járna: pár hónappal a főpolgármester-választás előtt újra azon izgulhatnának a Fidesz ellenfelei, hogy meg lesz-e a kellő létszám, és arra fordíthatnák az energiáikat, hogy megmagyarázzák az újabb kudarcot. Így van abban némi ráció, hogy kihátráljanak a bukott projektből - ez irányú szándékaiknak azonban már korábban is voltak jelei.

Nem állnak már mögötte

Egy tegnapi lapinterjúból kiderült, Puzsérékon kívül Karácsony Gergely sem ragaszkodik már mindenáron a következő körhöz. "Ha lesznek kihívók, akkor lesz második kör" - fogalmazott sejtelmesen a Párbeszéd társelnöke, aki mintha már nem annyira erőltetné, hogy még egyszer pástra lépjen. Jó lenne, ha nem lenne második forduló az előválasztáson, mert az LMP jelöltjét a Demokratikus Koalíció nem tartja komoly jelöltnek" – ezekkel a szavakkal pedig Gréczy Zsolt, a DK szóvivője tette egyértelművé tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy legszívesebben a vasárnapi nappal letudná a baloldali castingot. A nyilatkozat előrebocsátotta, hogy a humorista által szoclib netwörknek nevezett blokknak a legkevésbé sincs ínyére, hogy még egy kört tartsanak az érdektelenségbe fulladt politikusválogatóból. Ezt támasztja alá, hogy múlt hét szombaton szintén Gréczy Zsolt ragadott mikrofont, hogy elmondja,

nincs olyan alternatíva, hogy Puzsér legyen a baloldal főpolgármester-jelöltje.

Gréczy Zsolt DK-szóvivő szerint nincs olyan alternatíva, hogy Puzsér legyen a baloldal főpolgármester-jelöltje. A Gyurcsány-párti politikus előremenekült az előre borítékolható előválasztási kudarcból? Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A vasárnap súlyos vereséget szenvedő szocialista Horváth Csaba is beszállt korábban a második forduló szükségességét megkérdőjelezők sorába. „Amúgy nem gondolom, hogy lesz az előválasztásnak második fordulója, szerintem addigra Puzsérnak nem lesz érdemi támogatása” – ezt Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje nyilatkozta a Népszavának, ami utólag meglehetősen kínosan hat, hiszen kiderült, Horváth az, akinek a legkevésbé van érdemi támogatása.

Rég nem látott veszekedés lett az eredménye

Van egy másik racionális magyarázata annak, hogy miért kezd eltűnni a politikai akarat a szocialisták által először nyáron felvetett előválasztás mögül.

Már maga az ötlet is komoly feszültséget generált az ellenzéki oldalon, de ahogy telt az idő, a különböző pártok álláspontjai csak távolodtak egymástól.

Még tavaly november közepén is arról ment a vita a szocialisták és a castingot sokáig elutasító Puzsér között, hogy kell-e a teljes körű online szavazás, vagy sem. Ekkor még a DK sem hajlott az előválasztásra, a Jobbik és az LMP pedig kitolta az ezzel kapcsolatos döntését az EP-választás utánra. A felek egy hónnappal később ugyan tető alá hoztak egy megállapodást (amin most megy a vita), csakhogy ahelyett, hogy ez megnyugvást hozott volna, kiélezte az érintettek közötti viszonyt. Puzsér Róbert, Karácsony Gergely és Horváth Csaba több alkalommal is összeszólalkozott, rámutatva a baloldali politikusválogató gyenge pontjára: meglehetősen széttöredezett a balliberális oldal. Mivel a tét eggyel nagyobb lenne a második körben, ezért

minden bizonnyal sem Karácsony, sem Puzsér nem kímélné a másikat, ami tovább csökkentené amúgy is harmatgyenge esélyeiket

Innen nézve érthető, hogy egyiküknek sem igazán érdeke egy újabb, veszekedéssel teli időszak, amit megint hatalmas kudarc követ.