Sneider Tamás mindent megpróbál, hogy elterelje a figyelmet a náci botrányáról

SNEIDER Tamás
Budapest, 2019. február 2. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a párt évadnyitó rendezvényén a budapesti Dürer Kertben 2019. február 2-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Amióta megjelent a videofelvétel, amelyen felesége náci karlendítésekkel üdvözölte az esküvőjén megjelenteket, Sneider Tamás folyamatosan megpróbálja elterelni a szót kellemetlen ügyeiről. Ahogy a náci botrányoknak, úgy a tereléseknek sem lett vége: a cigányok agyonütésével kérkedő, a zsidó vallást leszóló, és egy mozgássérült férfit bántalmazó politikus az égadta világon mindent kitalál, csakhogy ezek a témák nehogy szóba kerüljenek. Pár napja egészen odáig jutott, hogy pártja feloszlatását is felvetette.
Vágólapra másolva!

Még a Jobbik feloszlatását is bedobta

Legutóbb pártjának, a Jobbiknak a megszűnését is bedobta a köztudatba, miután az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a párt tiltott támogatást használt fel kampányában. Pénteki sajtótájékoztatóján még arról beszélt a náci botrányban vergődő pártelnök, hogy rendkívüli pártkongresszust hívott azért össze, hogy napirendre vegyék a párt megszűnésének a lehetőségét. "Jelen pillanatban ott tartunk, hogy a legnagyobb ellenzéki párt részéről felvetődik a kérdés, tudjuk-e tovább folytatni a politikai tevékenységünket, mint Jobbik" - mondta vészjóslóan Sneider Tamás, hogy aztán egy nappal később már teljesen másról beszéljen. A 24-nek adott szombati interjújában pedig már azt mondta, szó sincs arról, hogy feloszlatnák a Jobbikot, ez nincs napirenden. Ez utóbbi álláspontját erősítette meg a párt szombati évadnyitó rendezvényén elmondott beszédében is, amelyben kifejtette, nem a feloszlatás a téma a Jobbiknál.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a párt évadnyitó rendezvényén arról beszélt, hogy nem a feloszlatás a téma a pártban. Egy nappal korábban teljesen mást mondott: kommunikációs trükk lenne? Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nem véletlen, hogy Kiszelly Zoltán politológus a megszűnésre vonatkozó kijelentést csak kommunikációs trükknek tartja. A szakember úgy látja, hogy a Jobbik az évi hárommilliárdos támogatásból ki tudja gazdálkodni a büntetést. „Molnár Gyula is felvetette korábban az MSZP megszűnésének lehetőségét, az MSZP sem szűnt meg. Sneider Tamás szerintem azért vetette fel leginkább egy kommunikációs panelként, egy kommunikációs trükként ezt a lehetőséget, hogy ezzel zárja a Jobbik párton belüli sorait, és egy ostromlott vár képét rajzolja föl, és egy ostromlott várból nem illik kifelé beszélni.

– hívta fel a figyelmet a politológus.

Inkább törvénytelenségre buzdított

A felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt politikus odáig is eljutott a múlt héten, hogy közösségi oldalán törvénytelenség elkövetésére, egész pontosan a magyar kormány tájékoztató plakátjainak megrongálására buzdította a Jobbik szimpatizánsait.

A Juhász Péter-féle Együtt anarchizmusára emlékeztető akció meghirdetésekor egy videót is mellékelt, amelyen az látható, amint éjjel egy kapucnis férfi festékszóróval a kezében Budapest utcáit járja, és ahogy talál egy plakátot, azt egyből szétfirkálja. "Bátor" cselekedete alatt végig lüktető, lendületes zene hallható, a felvétel képi világa a gyors kameramozgásnak, és a vágásoknak köszönhetően kifejezetten agresszív, tolakodó. Nemcsak a vizuális élmény, hanem a felvételen futó jelszavak is meglehetősen "erősre" sikeredtek: az az ember benyomása, mintha feltámadt volna Soros-féle Hallgatói Hálózat (HaHa).

A tinilányok csodafegyverét, az Instagramot is bevetette

Egészen meredeket húzott múlt hét hétfőn Sneider Tamás azzal, hogy Facebook-oldalán bejelentette, elkezdte használni a tinilányok csodafegyverét, az Instagramot. A lépés érdekessége az volt, hogy Sneider a karlendítős videó nyilvánosságra kerülésekor éppen azt kifogásolta, hogy a média belépett a magánéletébe. "A Facebookon leginkább csak a munkám kísérhető figyelemmel, így sokan csak a Jobbik elnökeként és képviselőjeként, az Országgyűlés alelnökeként és a Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnökeként ismernek." - írta felvezetésként.

Majd éppen a karlendítős-cigányozós korszakának kellős közepén kimondta, neki is van emberi oldala.

Éppen ezért elérkezettnek látta az időt, hogy az Instagramhoz nyúljon. Posztjából kiderült, a szabadidős képekkel teletűzdelt oldalán teljesebb képet szeretne mutatni azok számára, akik személyesen nem ismerik, de többet szeretnének tudni róla. Elsőként egy snowboardozós képet osztott meg az új közösségi felületén.

Szkinhed-interjúval is próbálkozott

"Mikor visszatekintek a múltra - harminc év távlatából - szomorúan látom, hogy azok a gondok, amiket már nagyon fiatalon megfogalmaztam, még napjainkban is sújtják a hazánkat" - írta közösségi oldalán január végén, majd ezzel a lendülettel megosztotta az 1992-ben a Magyar Narancsnak adott interjúját, amelyben 21 éves fejjel mesélt szkinhed élményeiről. Bejegyzése végén alaposan megdicsérte magát, amikor azt írta, hogy "mindenesetre jó érzés egy huszonegy éves fiatalember, korához képest nagyon komoly elképzeléseit olvasni." Csakhogy voltak árnyoldalai a fiatalkori beszélgetésnek:

  • hangot adott annak a nézetének, hogy bizonyos mértékben meg tudja érteni a romákat és a színes bőrűeket bántalmazó szkinhedeket;
  • „szétfeszíti őket a munkanélküliség, és a szociális gondok miatt bennük felhalmozódott tehetetlen düh, másrészt az ide bejövő külföldiek és cigányok között valóban sok a bűnöző, a személyek egybemosódnak" – ezzel indokolta meg a Jobbik jelenlegi elnöke, miért lehet helyes valakit, vagy valakiket származási alapon megverni;
  • az interjú egy későbbi pontján pedig megígérte a Magyar Narancs olvasóinak, történjen bármi, sohasem fogja levetni a szkinhedek jellegzetes ruházatát, a bomberdzsekit, mert ez az öltözködési stílus tetszik neki.
Sneider Tamás még szkinhedként nyilatkozott a rendszerváltás után. Terelésnek szánta a beszélgetés felelevenítését, nem jött be Forrás: Origo

Mi az, amiről nagyon nem akar beszélni Sneider?

A Hír TV tette közzé azt a felvételt, amelyen Sneider Tamás felesége látható, amint náci karlendítéssel pózolt esküvőjükön. A két évvel ezelőtt készült anyagon jól látható, ahogy a párt képviselőcsoportjának jogásza kétszer is hitleri mozdulatokat tett, a násznép pedig lelkesen ünnepelt.

A Jobbik elnöke ezt azzal igyekezett megmagyarázni, hogy csupán szórakoztak és poénkodtak az egybegyűltek, amikor kart lendítettek, és viccnek tartotta a felvetést, hogy le kellene mondani a történtek miatt. A jelenetsor nyilvánosságra kerülését követő napon újabb anyag látott napvilágot, amelyen a jobbikos pártelnök arról beszélt, hogy még mindig jobb, ha valaki muszlim vallásra tér át, mint ha zsidóra. Nem lett vége a szériának: ezután a Ripost írta meg, hogy a jobbikos politikus egy szkinhedbanda vezetőjeként bottal verte szét egy mozgássérült férfi arcát. Sneider erre reagálva közösségi oldalán elismerte, hogy tizenkilenc évesen valóban „ajakrepedést okozott” egy romának. Ha ez nem lett volna elég, büszkén megosztotta egy 1992-es interjúját Facebook-oldalán, amelyben 21 éves fejjel beszélt a bőrfejű időszakáról. "Bizonyos mértékben meg is értem ezeket a romákat, és a színesbőrűeket bántalmazó fiatalokat" - olvasható a beszélgetésben, amelyben ígéretet tett arra, hogy soha nem fogja levetni a bomberdzsekit. Mindezek után tegnap délben érkezett az újabb csapás: a Hír TV ismét egy felvételt közölt, amelyen a romaverésért jogerősen elítélt Jobbik-elnök kijelentette, akár a cigányokat is agyonüti.

Ugyanis valóban, már az elején elmondtam, én tudok egy kicsit a nép embere lenni, a nép gyermeke, eszünk egy kis bográcsot, bográcsolunk, így, úgy, amúgy, másrészt pedig én tudok lenni az úgynevezett erős ember kategóriája. Aki meg tudja védeni az országot, az embereket, satöbbi. Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök ugye, sorolhatnám...” – fogalmazott Sneider a felvételen, amelyen jól hallhatóan nevetett hallgatóságával együtt.