Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP társadalmi támogatottságát a decemberi politikai események nem befolyásolták, a kormánypártok népszerűsége a részvételüket biztosra ígérő szimpatizánsok között továbbra is stabilan ötven százalék között van –derült ki a Nézőpont Intézet januári, kivételesen nagy, ötezer fős mintára készült személyes kutatásából. Az új év vesztesének a Jobbik bizonyult, ugyanis a felmérés szerint 250 ezer szavazó pártolt el a bomladozó ellenzéki párt táborából.
Vágólapra másolva!

A felnőtt társadalom 39 százaléka szimpatizál a kormánypárttal és egy most vasárnap tartandó választáson a Fidesz-KDNP 54, a Jobbik 13, az MSZP-Párbeszéd szövetség 10, a DK 7, az LMP 5, a Momentum Mozgalom 4, az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom 3-3 százalékot szerezne –derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

Úgy tűnik tehát, hogy a decemberi tüntetések nem ártottak a kormánypártok társadalmi támogatottságának,

de az ellenzéknek sem használtak.

Forrás: Nézőpont Intézet

Jól látszik, hogy a baloldali pártok továbbra sem tudtak új szimpatizánsokat megszólítani, az ellenzéki tüntetések nem segítettek az ellenzékéknek a táborukat növelni.

A Jobbik az új év vesztese

A Sneider Tamás által vezetett Jobbik is rosszul kezdte a 2019-es évet. A legvalószínűbb listás eredményt tekintve kevesebb, mint fél év leforgása alatt

7 százalékkal csökkent

a baloldallal egyre szorosabb kapcsolatot ápoló, egykori szélsőjobboldali párt támogatottsági köre. Összesen mintegy 250 ezer támogatót veszített el a Jobbik tavaly augusztus óta.

A párt a társadalmi támogatottságát pont ott veszítette el, ahol korábban a legerősebb volt: a fiatal 18-29 évesek körében 8, a szakmunkás végzettségűek esetében 7 százalékponttal kevesebben szavaznának most vasárnap a pártra, mint 2018 augusztusában. A községben élők körében is hat százalékpontot eset párt népszerűsége.

Az EP választáson is kétharmada lenne a kormánypártnak

A kutatás szerint egy most vasárnap tartott EP választáson a Fidesz-KDNP pártszövetség szerezné a kiosztható mandátumok kétharmadát –számszerűsítve 14-et a 21-ből. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik hármat, a MSZP-P kettőt, egy-egy mandátum jutna a Demokratikus Koalíciónak, valamint a régóta először öt százalékra visszakúszó LMP-nek. Utóbbi esetében továbbra is kérdés, hogy a mandátumszerzéshez szükséges öt százalékos küszöböt át tudja-e majd lépni májusban.