Megdöbbentő híreket közölt Soros György egyik szervezetéről az egyébként balliberális és Sorost támogató Guardian. A cikk szerint tavaly külső vizsgálatot rendeltek el az Amnesty Internationalban, miután a szervezet két munkatársa öngyilkos lett. A jelentés többek között azt állapította meg, hogy zaklatások, nyilvános megszégyenítések és diszkrimináció jellemzi Soros szervezetének mindennapjait. A jelentéstevők arra a konklúzióra jutottak, hogy a szervezet nem dolgozhat hitelesen azért, hogy jobbá tegye a világot, ha a szervezeti kultúráját a titkolózás, a bizalmatlanság, a nepotizmus és a hatalommal való visszaélés jellemzi. Öröm lehet Soroséknál a munka.

Soros György egyik zászlóshajójánál, az Amnesty Internationalnél komoly problémák ütötték fel a fejüket. Mérgező munkakörnyezet, zaklatások, nyilvános megaláztatások, diszkrimináció és egyéb hatalmi visszaélések - ezeket a problémákat tárta fel egy külső vizsgálat, amelyről a nyílt társadalom iránt teljesen elkötelezett Guardian cikkezett. Elképzelhető, hogy milyen helyzet uralkodhat a szervezetben, ha még a brit lap is beszámolt a hírről.

Elképesztő munkakörülmények 

Az Amnesty Internationalban akkor kezdődtek igazán a gondok, amikor tavaly a szervezet két munkatársa önkezűleg vetett véget az életének. Gaëtan Mootoo öngyilkos lett nem sokkal az után, hogy stresszről és túlórákról panaszkodott.

Hat héttel ezután Rosalind McGregor, a szervezet egyik gyakornoka otthonában végzett magával. Soros szervezete megpróbálta eltussolni az öngyilkosságokat, ami érthető okokból bizalmatlanságot szült a vezetéssel szemben.

Mivel a szervezetben lévő repedések, a nepotizmus, a képmutatás a nyilvánosság számára is ismertté vált, ez fegyverként szolgálhat az Amnesty ellenfelei számára, ami alapjaiban veszélyezteti a szervezet küldetését - írták a külső jelentésben egy kicsit mentegetve Sorosékat. A KonTerra Group által végzett és pszichológusok által vezetett vizsgálat eredményei szerint a londoni központban rendszeresen alázták és zaklatták a munkatársakat, akiket még nemi és faji alapon is diszkrimináltak.  A Guardianban az is olvasható, hogy a 475 dolgozóval készített interjú alapján a Nemzetközi Titkárság vezetői bizalmatlanok voltak munkatársaikkal, akiket rendszeresen becsméreltek és büntettek.Sz*r vagy! Fel kéne mondanod! Ha nem teszed, nyomorúságos életed lesz!" - ilyen beszélgetések hangzottak el Soros szervezetében, idézett a jelentés néhány rendszeresen elhangzó fenyegetést. Különösen visszás, hogy miközben az Amnesty azt állítja, világszerte harcol az emberi jogokért,

a Nemzetközi Titkárságon belül nem volt példa nélküli a faji, nemi vagy szexuális identitáson alapuló megkülönböztetés,

a nőkkel, színes bőrűekkel és az LMBTQ-közösséghez tartozókkal rendre igazságtalanul bántak.  Különösen károsnak ítélték meg továbbá a szervezetben uralkodó "mártírkultúrát", vagyis azt, hogy a munkatársak saját szenvedésük árán is túl sokat vállaltak. A jelentéstevők jogosan jutnak konklúzióra, amikor azt állítják, hogy az Amnesty International nem dolgozhat hatékonyan azon, hogy jobbá tegye a világot, ha a szervezeti kultúráját a titkolózás, a bizalmatlanság, a nepotizmus és a hatalommal való visszaélés jellemzi.

Az intézmény főtitkára a jelentést olvasva kijelentette, hogy márciusig változtatni fog a helyzeten.

Soros GyörgyForrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Yunus Kaymaz

A pénzosztónál is hasonló problémák voltak

Az Origo korábban hírt adott róla, hogy Soros György szervezeteiben is voltak gondok a munkakörülményekkel. 2017 végén a munkavállalói értékelésekkel, fizetési információkkal és interjútippekkel operáló Glassdoor.com-on össztüzet zúdítottak saját munkahelyükre az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) dolgozói. Többek között az derült ki, hogy az itt dolgozók ugyan csábító, az átlagember számára elképzelhetetlenül magas fizetéseket vihetnek haza, ingyen ebédet kapnak, ugyanakkor diktatórikus vezetőket és bürokratikus rendszert kell elviselniük. Egyikük kifogásolta, hogy

a vezetők közül sokan régóta vannak pozícióban, és szerinte diktatórikus eszközökkel irányítanak.

Azt követelte, hogy cseréljék le a jelenlegi, idősebb vezetőket fiatalabbakra, akik hitelesebben tudják képviselni a szervezet értékeit és küldetését. Többen kiemelték, hogy kevés kivételtől eltekintve a szervezet vezetői nem rendelkeznek szakmai tapasztalattal és szervezeti intelligenciával az alapítvány fenntartásához.