Karácsony Gergely mentegeti a zsidókat listázó Gyöngyösit, Mesterházy hallgat

Vágólapra másolva!
Nem nácizmus, hogy Gyöngyösi Márton a zsidó származású képviselők listázását követelte a magyar parlamentben - nagyjából ezekkel a szavakkal kampányolt tegnap este a Hír TV-ben Karácsony Gergely. A meghökkentő nyilatkozatról megkérdeztük Mesterházy Attilát, a szocialisták országgyűlési képviselőjét, aki letudta annyival a választ, hogy nem kívánja kommentálni a történteket. Pedig pár éve még arról beszélt Gyöngyösi megnyilvánulása kapcsán, hogy "a fasizmus egy vírus, és a Jobbik pedig a vírusgazda." A baloldal teljesen összezárt, már semmi nem számít nekik, csak a hatalom. 
Vágólapra másolva!

Sikerült elérnünk Mesterházy Attilát, az MSZP országgyűlési képviselőjét, akitől azt szerettük volna megtudni, milyen álláspontra helyezkedik Karácsony Gergely Jobbik-mentegető tévés szereplése kapcsán, el tudja-e képzelni ezek után, hogy ő legyen a baloldal főpolgármester-jelöltje.

- fogta rövidre a választ a szocialista politikus. Ez azért is furcsa, mert pár éve még az egyik leghevesebben ellenezte a Jobbikkal való együttműködést - miután Gyöngyös listázta volna a zsidó származású képviselőket.

Egy levegőt sem fogunk szívni egy ilyen fasisztával!

"Ez magától nem is fog befejeződni és megoldódni. Mert a fasizmus egy vírus, és a Jobbik pedig a vírusgazda" - ezt mondta Mesterházy Attila, a szocialisták akkori pártelnöke, frakcióvezetője a Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentése miatt meghirdetett Kossuth téri tüntetésen 2012 decemberében. Ismert, a jobbikos politikus 2012. november 26-i parlamenti felszólalásában arra tett javaslatot, hogy készítsenek listát az Országgyűlés zsidó származású tagjairól, mivel szerinte ezek a képviselők nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A negyvenes éveket idéző szónoklaton a Jobbik képviselőit leszámítva a komplett hazai politikai élet felháborodott, és a nemzetközi sajtó is élesen bírálta.

- szögezte le Mesterházy beszédében, mi az álláspontja a kérdésben.

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnök-frakcióvezetője felszólal a jobbikos Gyöngyösi Márton november 26-án tett kijelentése elleni fellépésül szervezett, Tömegtüntetés a nácizmus ellen elnevezésű demonstráción a fővárosi Kossuth Lajos téren 2012. december 2-án Forrás: MTI

A színpadra lépő balliberális politikusok új irányvonalat hirdettek meg: politikai karanténba a Jobbikkal. A témában meglehetősen aktív volt a szocialista politikus, hiszen Gyöngyösi felszólalásának másnapján már bírálta az antiszemita Jobbikot, párttársával, Steiner Pállal közösen. "Megbocsáthatatlan szavak hangzottak el tegnap a Parlamentben. A szélsőjobboldali párt egyik képviselője olyan nyíltan antiszemita kijelentéseket tett, ami minden demokratának elfogadhatatlan" - írták az MSZP-s honatyák.

Korábban kritizálta, most nem hajlandó véleményezni a kijelentését

Korántsem felhőtlen Mesterházy Attila és Karácsony Gergely kapcsolata. Ahogy beszámoltunk róla, tavaly novemberben a szocialista politikus komolyabban összezörrent Zugló vezetőjével. „Miért nem beszél Karácsony Gergely őszintén velünk? Lenéz minket?” – tette fel a kérdést közösségi oldalán, miután Karácsony feltételekhez kötötte az MSZP és a Párbeszéd közös listáját. Mesterházy csak úgy sorolta kérdéseket:

  • A zuglói polgármesteri székért cserébe van csak közös lista?!
  • Miért nem beszél Karácsony Gergely őszintén velünk?
  • Lenéz minket?

Majd gunyorosan hozzátette, hogy Karácsony "követeli leghangosabban az előválasztást Budapesten, KIVÉVE, ha a SAJÁT polgármesteri székéről van szó, mert akkor azt neki, előre garantálnunk kell." Arról is írt, hogy a szocialisták nélkül frakciója sem lenne a Párbeszédnek. Úgy látszik, a nagy ellenzéki összefogás korszaka elsimította a közöttük lévő ellentétet, és teljesen összezárnak a felek.

Karácsony élő adásban mentegette a Jobbik náci bűneit

Ahogy beszámoltunk róla, a baloldali előválasztás első fordulójának győztese, Karácsony kedd este a Hír TV vendégeként tízperces, levegővétel nélküli Jobbik-mentegetésbe kezdett. Ennek keretében olyanokat mondott, nem nácizmus, hogy Gyöngyösi listázta volna a zsidó származású képviselőket, nem rasszizmus, hogy Sneider Tamás bántalmazott egy mozgásképtelen roma férfit, a jobbikos politikus cigányagyonverős mondata pedig "egy kiragadott beszélgetés" része volt. Karácsony mentegetése még a balliberális média egy részében is kiverte a biztosítékot, azonban a politikusok körében teljes a csend.