Kilenc év alatt 2250 milliárd forint maradt a családoknál

áfa Tállai András államtitkár beszél Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára
Vágólapra másolva!
Kilenc év alatt nagyjából 2250 milliárd forint maradhat adó- és járulékkedvezményként a családoknál – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Tállai András pénzügyminiszter-helyettes a Magyar Nemzet szerdai számában elmondta, hogy a pénzügyi kormányzat számításai szerint a korábbi évekhez hasonlóan az idén is több mint egymillió szülő érvényesít adó- és járulékkedvezményt, miközben

a családoknál maradó összeg jóval túllépi az eddigieket.

2019-ben mintegy 355 milliárd forinttal növelheti a szülők anyagi mozgásterét a gyerekek után járó köztehermérséklés.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2010-ben, a szocialista kormányzás utolsó évében mindössze 12 milliárd forint maradt adókedvezmény formájában a családoknál. A következő évben, a Fidesz-KDNP-kabinet új adórendszerének szabályai nyomán az összeg 180 milliárdra ugrott, majd a következő két évben is ehhez hasonló summán osztozhattak az érintett adófizetők.

Tállai András Forrás: MTI/Kovács Attila

2014-ben hatályba lépett az a rendelkezés, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk mellett a járulékaikat is csökkenthessék. Abban az évben így már 230 milliárd körüli összeget fordított az állam gyerekek után járó kedvezményre. Azóta a tétel évről évre emelkedett, a kedvezmények együttes összege 2017-ben megközelítette a 290 milliárdot, 2018-ban túlléphette a 310 milliárdot, az idén pedig 355 milliárd forintig nőhet. A számok emelkedésében érdemi szerepe van annak, hogy

a kétgyerekes szülők családi kedvezménye négy év alatt megduplázódott,

havi húszezer forintról negyvenezer forint lett – jegyezte meg az államtitkár

Tállai András szerint a családokat segítő adórendszer bevezetése és folyamatos fejlesztése is egyértelműen megmutatja, hogy a mostani kabinet miként vélekedik az Európa jövője szempontjából alapvetőnek nevezhető kérdésről, a migrációról.

A magyar kormány álláspontja világos: a hazai családok az elsők.

A migráció ugyanis sem a munkaerőpiaci, sem a demográfiai problémákra nem kínál megoldást, ez már bebizonyosodott külföldön - tette hozzá Tállai András.