A migrációs nyomást meg kell szüntetni

2019.02.07. 21:45

A migrációs nyomást nem menedzselni kell, hanem megszüntetni - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Kovács Zoltán a visegrádi országok kormányfői és Angela Merkel német kancellár pozsonyi csúcstalálkozójáról szólva hangsúlyozta, hogy a V4-ek Németország legfontosabb gazdasági partnerének számítanak, és ez az öt ország együtt Európa magját alkotja. Ezeket a jól működő gazdasági kapcsolatokat árnyékolhatják be a migrációval kapcsolatos vitakérdések - tette hozzá.

Az államtitkár szerint a jelenlegi keretek között is lehetséges a közös fellépés a migrációval szemben. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy döntésekkel ugyanakkor meg kell várni a májusi európai parlamenti választásokat.
Döntsenek az európai emberek a migráció kérdésében - jegyezte meg.

Kovács Zoltán 

Fotó: Koncz Márton

Az EU következő 7 éves költségvetésével kapcsolatban Kovács Zoltán kiemelte, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy a szegényebb országok a korábbinál kevesebbet kapjanak. A régióba áramló uniós pénz 80 százaléka egyébként is visszakerül Nyugat-Európába, ez tehát kölcsönösen előnyös kapcsolat, amely egyfelől segíti a régió felzárkózását, másfelől szolgálja a nyugat-európai gazdasági érdekeket is - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.