Az amerikai külügyminiszter látogatása bizonyítja, hogy Magyarország megbízható szövetséges

SZIJJÁRTÓ Péter; POMPEO, Mike
Washington, 2018. május 30. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Washingtonban 2018. május 30-án. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
Az amerikai külügyminiszter jövő heti látogatása bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Twitter-oldalán bejelentette:

Budapestre látogat a jövő héten az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, hogy

hétfőn lesz a találkozó.

Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak.

- fogalmazott.

Úgy látja, ennek egyértelmű jele, hogy

nyolc év után újra Magyarországra látogat az Egyesült Államok külügyminisztere.

Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy

Magyarország olyan megbízható NATO-szövetséges, amely elkötelezett támogatója a NATO megerősítésének és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció keretében az Egyesült Államok globális terrorellenes törekvéseinek.

A két ország gazdasági együttműködése soha nem volt olyan jó, mint jelenleg. 1700 amerikai vállalat 105 ezer magyarnak ad munkát, és az amerikai cégek folyamatosan keresik az újabb beruházások lehetőségét Magyarországon - közölte.

Megjegyezte:

az Egyesült Államok a jövőben nagy szerepet játszhat Közép-Európa energiabeszerzési forrásainak diverzifikálásában is.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Washingtonban 2018. május 30-án Forrás: MTI/KKM

A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány mindig a kölcsönös tiszteletre alapozta külpolitikáját, és

Magyarország soha nem állt be abba az európai mainstream "politikai kórusba", amely Donald Trump elnök hivatalba lépése óta folyamatosan kritizálja a republikánus adminisztráció kül- és belpolitikai intézkedéseit - közölte Szijjártó Péter.

A kétoldalú politikai együttműködésnek újabb lendületet adott, hogy mindkét kormány a saját állampolgárai biztonságát tekinti elsődlegesnek,

és ezért az illegális migrációval szemben határozottan állást foglal. Ez abból is látszott, hogy az ENSZ globális migrációs csomagjával szemben ez a két ország lépett fel a leghatározottabban és a leghangosabban - tette hozzá.

Közölte:

hétfőn közös sajtótájékoztatót tart amerikai kollégájával,

aki találkozik a honvédelmi miniszterrel, és Orbán Viktor miniszterelnök is fogadja.