Csalódott Karácsony Gergelyben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija. Köves Slomó szerint az MSZP főpolgármesteri előválasztásán győzött zuglói polgármester túl ment egy határon. A vezető rabbi a Hír TV műsorában azt mondta, hogy az ellenzék az antiszemita kijelentések miatt elhiteltelenedik a választók szemében.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a Hír TV Magyarország Élőben című műsor vendége volt csütörtök este. Itt a rabbi Karácsony Gergelyről és az előválasztásról beszélt.

Itt Köves Slomó feltette a kérdést: hogy egy olyan párt tagjain, azokon az embereken, ahol az egyik zsidó állampolgárok listázását kívánja, a másik meg egy roma embert vert majdnem halálra, azon mit van mentegetni?

A rasszizmust minden tisztességes ember elutasítja, ezért most úgy tűnik, mintha egészen más alapokon állnánk– mondta Köves Slomó.

Köves Slomó felidézte, hogy amikor a Hír TV stúdiójába tartott, egy idős holokauszt-túlélő, aki Bolgár György műsorát hallgatja, meglepetten kérdezte tőle, hogy miként lehet az, hogy a Klubrádióban a közismert újságíró egy szocialista képviselő asszonnyal tíz percen keresztül mentegette azokat a képviselőket, akik zsidó emlékművekre köpködnek, cigányokat vernek.

Olyan emberek, akiknek ráadásul zsidó felmenőik vannak, még ha meg is tagadják származásukat, hogyan számolnak el ezzel? Van egy határ amit nem lépünk át, pláne, hogy bármikor előkerülhet egy olyan felvétel ahol épp Bolgár Györgyöt zsidózzák le ezek az emberek. A baloldali gondolkodók egykoron számon kérték a Fideszen, egyéb iránt nagyon helyesen, hogy ne fogjanak össze a Jobbikkal. Nem lehet ilyent csinálni, mert ez az egész ügyet lejáratja - mondta Köves Slomó.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijaForrás: MTI/Mohai Balázs

Olyan családok, akiknek a tagjai megélték, hogy szóról szóra ezekkel a szólamokkal lőtték a Dunába rokonaikat, minden szövetségest komolyan gondolnak– válaszolta Földi Kovács Andrea azon kérdésére, hogy utólag nem tűnik-e úgy, hogy korábbi antiszemitizmus-ellenességüket csak taktikai okokból vallották a baloldal képviselői.

Nem értem azt az érvet, hogy miként lehet közelebb hozni a demokratikus elvekhez ezeket a politikusokat. Az országház nem egy általános iskola, ezek felnőtt emberek, akiket megválasztottak olyan emberek, akikről tudjuk, hogy 70 százalékuk antiszemita– mondta az EMIH vezető rabbija.

Nekem nincsenek elvárásaim Karácsony Gergellyel szemben, de mélységesen csalódtam, hisz ismerem őt– mondta Köves Slomó.

Rámutatott, miszerint mostantól minden fellépés a rasszizmus ellen elhiteltelenedik, hisz a baloldal politikusainak kijelentéseire, mint amilyen például Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely, legitim viselkedéssé válik. Teljesen átlátszó ez az egész, és ez borzasztó felelőtlen – állítja a vezető rabbi.