Komplex légvédelmi rendszert fejleszt Magyarország

2019.02.08. 10:34

A hazai légvédelmi rendszer fejlesztésével kapcsolatos beszerzések folyamatban vannak – közölte a Honvédelmi Minisztérium az Origóval annak kapcsán, hogy Benkő Tibor, honvédelmi miniszter korábban azt mondta, hogy a honvédség új légvédelmi rendszert szerezhet be.

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter a Karc FM-nek adott interjújában beszélt arról, hogy a haderő-modernizálási tervek szerint a közeljövőben új légvédelmi rendszert szerezhet be a honvédség. A miniszter azt is mondta, hogy egy teljes rendszer beszerzését tervezik, de a vezetési eszközökre már tavaly aláírtak egy szerződést. 

Komplex légvédelmi rendszert épít MagyarországForrás: AFP/Jiji Press

Magyarország szuverenitásának és biztonságának garantálásába a légtér védelme is beletartozik – közölte a Honvédelmi Minisztérium az Origo azon kérdésére, hogy mikorra várhatóak az újabb fejlesztések. Ez nem csupán nemzeti feladat, de a NATO-szövetséget is erősítő képesség, hiszen a NATO képessége a tagországok képességein alapszik, és ez a légtér védelmére is igaz - tették hozzá. A tárca és a Magyar Honvédség a képességfejlesztések során nem típusokban gondolkozik, hanem egy komplex rendszert fejleszt. A légvédelmi rendszer fejlesztése a haderőfejlesztés részét képezi. Közölték, hogy a beszerzéssel kapcsolatos előkészítő tárgyalások folyamatban vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK