Tíz éve gyilkolták meg Marian Cozmát

Marian Cozma édesapja szerint súlyosabb büntetést érdemeltek volna az elkövetők
A photograph of Romanian handball player Marian Cozma is seen at the 'Veszprem Arena' sports hall in Veszprem on February 8, 2009. The Romanian player was stabbed to death and two teammates seriously injured in an attack on February 7, at a Hungarian nightclub. According to local sources, the attack occurred when a group of around 30 hooligans accosted the players at the entrance to the night club and attacked Cozma, Croatian Ivan Pesic and Serbian player Zarko Sesum. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Február 8-a Veszprém gyásznapjává vált - mondta Porga Gyula, a város polgármestere a Marian Cozma román kézilabdázó meggyilkolásának tízéves évfordulóján rendezett megemlékezésen.
Vágólapra másolva!

A polgármester a Veszprém Aréna melletti téren összegyűlt szurkolók előtt az mondta:

a tíz éve történt események soha be nem gyógyuló sebet ejtettek a veszprémiek és Magyarország lelkén is.

Marian Cozma rövid élete ellenére rendkívüli eredményeket ért el, és bár nem Veszprémben született, itt vált példaképpé.

Marian Cozma halála után a veszprémi klub és a Román Kézilabda Szövetség is visszavonultatta 8-as, illetve 82-es mezszámát Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Magyarády Péter, a veszprémi kézilabdaklub korábbi elnöke a sportoló pályafutását felidézve elmondta, hogy Marian Cozma a városba igazolása után hónapról hónapra egyre jobban játszott, megismerte Magyarország és Európa is.

A 2008-as Kupagyőztesek Európa Kupája döntőn már klasszis erényeket csillogtatott,

és bár voltak ajánlatai más komoly kluboktól, Veszprémben tervezte jövőjét - tette hozzá.

Mocsai Lajos, a veszprémi kézilabdacsapat és Marian Cozma egykori vezetőedzője beszédében a gyilkosság utáni napokat idézte fel. Kiemelte, a román beálló

olyan ember volt, akit az egész csapat rendkívül támogatott és szeretett.

A szurkolók nevében Gyurákovics István elevenítette fel Marian Cozma alakját, majd a megemlékezők koszorúkat, virágokat és mécseseket helyeztek el a sportoló szobránál.

A megemlékezésen szurkolók, egykori és jelenlegi sportvezetők mellett részt vettek a klub mostani játékosai és a tíz évvel ezelőtti csapat több tagja is.

Marian Cozmát 2009. február 8-án egy veszprémi szórakozóhely előtt gyilkolták meg,

a támadásban több csapattársa is súlyosan megsérült. Halála után a veszprémi klub és a Román Kézilabda Szövetség is visszavonultatta 8-as, illetve 82-es mezszámát, valamint Veszprémben és Bukarestben is posztumusz tiszteletbeli polgárrá választották.

Cozma 1982. szeptember 2-án született Bukarestben, ahol a Dinamóval román bajnok és kupagyőztes lett, illetve a román válogatottban is bemutatkozhatott 2002-ben Fehéroroszország ellen. Veszprémbe 2006-ban igazolt, ahol kétszeres magyar bajnok és kétszeres Magyar Kupa-győztes lett, ráadásul 2008-ban megnyerte csapatával a KEK-et is. Veszprémi színekben 329 gólt szerzett 111 mérkőzésen.