Demeter Márta megbukott az újabb nemzetbiztonsági átvilágításon

2019.02.08. 19:07

Visszavonták Demeter Márta nemzetbiztonsági átvilágításának korábbi eredményét – tudta meg a PestiSrácok.hu. Kövér László házelnök ebben az esetben saját hatáskörben kezdeményezheti Demeter országgyűlési tagságainak felfüggesztését, ha pedig ezek után a képviselők támogatják a felmentést, Demeter posztja megszűnik.

A PestiSrácok.hu információit az is megerősíti, hogy az LMP tegnap kiadott közleményében arra céloz, hogy Demeter Mártáról készült egy rá nézve terhelő irat. 

Demeter MártaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Korábban az LMP társelnöke egy iratbetekintésre hivatkozva azt hazudta, hogy a honvédség repülőgépével hozták haza Ciprusról (egészen pontosan Demeter Márta a ciprusi várost, Pafoszt, görög szigetnek titulálta) Orbán Viktor 14 éves lányát. Hamar kiderült azonban, hogy a gépen egy Orbán L. nevű százados kétéves kislánya, Flóra utazott, teljesen szabályosan, a NATO-normák szerint. 

A történtek után Kövér László az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál kezdeményezte az LMP-s politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálatát, a Fidesz képviselőcsoportja pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, amely megállapította, hogy az ellenzéki politikus nem nyilvános adatokat hozott nyilvánosságra. A Központi Nyomozó Főügyészség pedig hivatali visszaélés gyanújával rendelte el a nyomozást Demeter Márta ügyében, aki ellen többen is feljelentést tettek. A gyanú szerint az LMP társelnöke harminc évre titkosított, nem nyilvános, érzékeny katonai adatokat tett közzé, felvetve a hivatali visszaélés gyanúját.

Kövér László házelnök emellett az országgyűlési törvényben, valamint a NATO parlamenti közgyűlés alapszabályában rögzített jogkörével élve tavaly december 21-én visszavonta Demeter Márta képviselő NATO parlamenti közgyűlési tagságát, egyben felkérte Keresztes László Lóránt frakcióvezetőt, hogy jelöljön a frakcióból új tagot, hogy az LMP közgyűlésbeli képviselete a jövőben is megvalósulhasson.

Demeter egyébként később is magyarázkodásra kényszerült, miután egy kiképzési repülésen részt vevő gépről azt állította az Országgyűlésben, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt, akiről viszont egyrészt az derült ki, hogy nem ült a gépen, másrészt az, hogy ha akart, ülhetett volna, mert ő a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója.

A PestiSrácok.hu kereste Demeter Mártát, de nem nyilatkozott. Viszont a Jobbik pártlapjában, az Alfahíren magyarázkodott, nyilván ott nem tettek fel neki kellemetlen kérdéseket. Lényegében azonban elismerte, hogy nem ment át az átvilágításon. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK