Tarlós István: Megszűnhet a BKK

2019.02.08. 08:07

Az elektronikus jegyrendszer finanszírozásának sikerétől is függ a közlekedési központ sorsa - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Tarlós István főpolgármester.

"Amennyiben nem fog szerződéssel a BKK-hoz kötődni az új jegyrendszer, akkor nagyon nagy eséllyel megszüntetjük a közlekedési központot. A közeljövőben mindenképpen eldől a BKK sorsa" - fogalmazott Tarlós István.

Az elektronikus jegyrendszerről elmondta, hogy két különböző szerződés van. A főváros egy támogatási keretszerződést kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal; ez most is él, pénzügyi következményei nincsenek. A másik megállapodást - amelyet többször módosítottak - a BKK kötötte önállóan, kétoldalúan a kivitelezővel. Ezt a szerződést a városvezetés, a közgyűlés nem látta. Ez az, amelyet a közlekedési központ felmondott, amely miatt valószínűleg évekig polgári perben áll majd a kivitelezővel - jelentette ki Tarlós István.

A fővárosnak azonban az a legfontosabb, hogy most már biztos: rá tudnak kapcsolódni az integrált állami elektronikus jegyrendszerre - tette hozzá.

BKK buszbemutató a Hősök terén a buszközlekedés 100. évfordulója alkalmábólFotó: Szabó Gábor - Origo

Azt mondta, hogy a MÁV-val, a Volánnal közös, korszerű elektronikus jegyrendszert alakítanak ki 2020 végéig, amely mind a budapestieknek, mind a vidékieknek előnyös.

Az ellenzék bátorságfejlesztő gyakorlata volt az előválasztás

Tarlós István az interjúban kijelentette, hogy már nem karriert épít, hanem problémákat akar megoldani. Hozzátette: ha azonban elvállalta az újabb indulást a főpolgármesteri tisztségért, akkor persze nyerni szeretne.

Szerinte előválasztás címén csupán bátorságfejlesztő gyakorlatot tartott az MSZP és a Párbeszéd. Akárhogy is szépítik a dolgot, a budapesti választók mindössze 2,4 százaléka vett részt a voksoláson - mondta, jelezve, hogy ennek megfelelő jelentőséget tulajdonít a szavazásnak. Tarlós István szerint az ellenzék gyermeteg ígéretekkel kampányol.

Tarlós István főpolgármesterForrás: MTI//Bruzák Noémi

Az EP-választás Európa jövője miatt kulcsfontosságú 

A közelgő európai parlamenti választás nemcsak az ország, hanem a földrész szempontjából is kiemelt fontosságú - vélekedett.

Olyan folyamatok zajlanak a világban, amelyek biztosan nem hagyják érintetlenül az európai kultúrát - mondta, ugyanakkor jelezte, hogy városvezetőként nem akar közvetlenül részt venni a kampányban.
A főpolgármester kiemelte, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa sokkal jobban működik, mint azt remélni merte.

Nem lesz Red Bull Air Race a belvárosban

Tarlós István a Magyar Nemzetnek arról is beszélt: a budapestiek észrevételei és épeszű mérlegelés, több szempont figyelembevétele alapján hozta meg azt a döntést, hogy idén nem lesz Red Bull Air Race a belvárosi Duna-szakasz felett. A zajszennyezés és a forgalomkorlátozás egy hónapon át okoz kellemetlenségeket - jegyezte meg.