Szijjártó Péter: A határvédelem szuverenitási kérdés

2019.02.09. 17:38

A 888.hu tett közzé részleteket abból az interjúból, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Breitbart Newsnak adott. A miniszter beszélt a magyar kormány határvédelmet hangsúlyozó bevándorlási politikájáról, a 2015-ös migrációs válságról, valamint Magyarország és az Egyesült Államok szerepéről.

A miniszter először is arra emlékeztetett, hogy a körülbelül tízmillió lakosú Magyarország igen nehéz helyzetbe került 2015-ben, amikor Angela Merkel német kancellár gyakorlatilag meghívta a migránsok millióit Európába.

Szörnyű volt: 400 000 illegális migráns ostromolta a déli határunkat. Aki pedig betör egy országba, az tiszteletlen az adott ország iránt

– mondta Szijjártó Péter az interjúban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Emlékezetes, hogy a Magyarország felé igyekvő migránsok között rengeteg terrorista is volt, többek között az a tíz ember, aki a párizsi, bataclani vérengzésért felelős

– tette hozzá a miniszter, aki arra is emlékeztetett, hogy  a migránsok vasútállomásokat, sínpályákat és autópályákat foglaltak el.

 A miniszter úgy fogalmazott:

Nem mutattak tiszteletet sem a törvényeink, sem az életmódunk, sem a viselkedésformáink, sem a kultúránk, sem a népünk iránt. Ez pedig elfogadhatatlan.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a helyzet megoldása érdekében Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya azon nyomban kerítést húzott fel a déli határra, amelyet aztán meg is erősítettek. Mint mondta, csak így lehetett biztosítani azt, hogy senki sem érkezik illegálisan Magyarország területére. A miniszter hozzátette, hogy 

a határok védelme szerintünk az állam kötelessége. Az államnak biztosítani kell az ország és a népének biztonságát is.  

A külgazdasági és külügyminiszter szerint egyértelmű tanulságot lehet levonni: ha van fizikai akadály, és megfelelő személyzet ügyel a rendre, akkor az illegális határátlépéseket vissza lehet szorítani.

A határvédelem szuverenitási kérdés. Csak mi dönthetjük el, ki jön az országunkba, és hogy kivel akarunk együtt élni

– mondta Szijjártó Péter.

A magyar helyzet ismertetése után a miniszter az Egyesült Államokról is beszélt. Mint mondta, nincs szándékban „kioktatni” NATO-szövetségesét, de megfigyelhető, hogy

Donad Trump amerikai elnök határvédelmi törekvései sok mindenben hasonlítanak a magyar példához.

Mi teljesen megértjük az ő kezdeményezését. Mivel mi szövetségesként és barátként tekintünk az Egyesült Államokra, ezért szorítunk, hogy Trump elnök sikeresen megvédhesse az Egyesült Államok polgárait. Nem szólunk bele az amerikai belügyekbe, de reméljük, az elnök sikerrel jár.  

– fogalmazott Szijjártó Péter a Breitbart Newsnak adott interjúban.