Ma kezdődik a Házasság hete elnevezésű rendezvénysorozat

2019.02.10. 11:45

A magyar kormány széles körű családtámogatási rendszerrel segíti a családalapítást és a gyermekvállalást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel a vasárnap kezdődött házasság hete alkalmából. A minisztérium közleményében úgy fogalmazott, hogy a házasság intézménye „ma fénykorát éli Magyarországon”.

Az Emmi szerint szerint a február 10. és 17. között megrendezésre kerülő Házasság hete rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a házasság és a család fontosságára a figyelmet. Közleményükben ismertették a magyar kormány családpolitikájának eddigi eredményeit:

  • húsz évvel ezelőtt nem kötöttek annyi házasságot, mint az utóbbi években.
  • tavaly január és november között csaknem 49 ezer pár döntött a házasság mellett.
  • csökkent a válások száma, 2010 óta 23 százalékkal kevesebb a válással végződő házasságok aránya.
  • a fiatal házasok adókedvezménye egyre népszerűbb a friss házasok körében: az elmúlt két év adatai alapján a fiatal házasokat megillető támogatást egyre többen ismerik, havonta átlagosan csaknem 37 ezer házaspár veszi igénybe a kedvezményt. Ismert, a havi ötezer - két év alatt százhúszezer - forintos támogatás két évig jár a fiatal házaspároknak, függetlenül attól, hogy közben gyermekük születik-e. Az adókedvezmény gyermek születése esetén a családi adókedvezménnyel együtt is érvényesíthető, és ez így már évi 60 ezer forinttal növeli a család költségvetését.
  • a márciustól életbe lépő, új kormányzati igazgatási törvény a központi közigazgatásban dolgozó friss házasoknak 5 plusz nap szabadságot biztosít.

Idézték továbbá a Magyar ifjúságkutatás eredményeit, amelyek szerint a 15-29 éves magyar fiatalok döntő többsége házasságban gondolkodik. A megkérdezett fiatalok gyermeket is szeretnének, átlagosan kettőt.