A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje Sneider Tamás lemondását követeli

Sneider Tamás osztott
Vágólapra másolva!
"A néppártosodást folytatni kell egy új vagy új-régi elnökkel, és olyan vezetéssel, akik a múltbeli tevékenységük alapján nem zsarolhatóak" - írta Kovács Tamás, a párt országgyűlési képviselőjelöltje közösségi oldalán pénteken. Olyan történt, amire jó ideje nem volt példa: egy vezető jobbikos politikus a náci botránysorozatba keveredett Sneider Tamás lemondását követelte. A párt országgyűlési képviselőjelöltje szerint a Jobbik elnöke zsarolható. 
Vágólapra másolva!

Kovács Tamás a II. és a III. kerület alkotta választókerületben mérettette meg magát a Jobbik jelötjeként a tavalyi parlamenti választáson. Az eredménye azonban jóval elmaradt a várttól, hiszen mindössze 3 585 szavazatot kapott, ami 6,19 százalékra volt jó. 2017 novemberében a jobbikos pártmédia a "magyar vívósport nagy öregjének" titulálta Kovácsot abból az alkalomból, hogy a nyilvánosság előtt bejelentette, Vona Gábor felkérésére elvállalja az országgyűlési képviselőjelöltséget. Az Alfahír nem késlekedett hozzátenni, hogy az olimpiai harmadik helyezett kardvívó, korábbi szövetségi kapitány a Fideszből való kiábrándulása miatt keveredett a Jobbikhoz. Úgy látszik másfél évnek sem kellett eltelnie ahhoz, hogy Kovács Tamást újabb csalódás érje.

Új elnökre van szüksége a Jobbiknak

Éles hangú kritikát fogalamzott meg a jobbikos politikus pénteki Facebook-bejegyzésében, ezúttal pártjával szemben. "A Jobbik a 2014-es 1 millió 20 ezer listás szavazathoz képest tavaly áprilisban 1 millió 92 ezer listás szavazatot szerzett, és ezúttal egyéni mandátumot is sikerült szereznie, ám a pártvezetés által vállalt áttörés elmaradt: nemhogy Vona-kormány nem alakulhatott, de a Fidesz–KDNP harmadszor is kétharmados többséget szerzett az Országgyűlésben." - Kovács ezzel a reálisnak tűnő helyzetértékeléssel indított az Újra kell tervezni a Jobbikot elnevezésű posztjában. Ezt követően pedig olyan nyíltsággal és őszinteséggel sorolta a párt körül sokasodó problémákat, amelyre nem igazán volt példa az utóbbi időszakban. A jobbikos politikus olyanokat dolgokat mondott ki és olyan kérdéseket tett fel, amelyek a párt vezető politikusai körében a mai napig tabu témának számítanak:

  • "Ezt követően bekövetkezett a Jobbik szakadása és jogerősen is párttá alakult a kivált Mi Hazánk Mozgalom." - ezzel - a pártvezetéssel ellentétben - elismerte, hogy pártszakadás történt a Jobbikban.
  • "De vajon miért pont a Jobbikban tart hónapok óta a válság, miközben magukhoz képest kisebbet buktak tavaly áprilisban, mint a két régi baloldali párt?"
  • Meglátása szerint a "Jobbik, komoly identitásválságba került már a választások előtt."
  • Emlékeztetett arra, hogy Vona Gábor már a tavaly év elején elismerte, hogy az egykori nemzeti radikális párt identitásválságot él át.
  • Értékelése szerint ennek a válságnak a kézzelfogható jele volt többek között "Vona Spinoza-házbeli szereplése, Havas Henrik által írott Vona-könyv vagy a Heller Ágnes által előadott, a Jobbik és a baloldal taktikai együttműködésére vonatkozó gondolatkísérlet fogadtatása."

Kovács mind ezek után olyan területre tévedett, ami egészen biztosan nem fogja elnyerni a pártvezetés tetszését: megkérdőjelezte Sneider Tamás alkalmasságát. "A választások óta bebizonyosodott, hogy Vona Gábor nagyon hiányzik a Jobbik éléről." - írta felvezetésként, hogy aztán egy az egyben kimondja:

le kell váltani Sneider Tamást, mert zsarolható.

"A néppártosodást folytatni kell, egy új vagy új-régi elnökkel, és olyan vezetéssel, ahol csak olyan tagok vannak, akik a múltbeli tevékenységük alapján nem zsarolhatóak" - fogalmazott sejtelmesen az olimpiai érmes politikus, aki feltehetően Vona Gábor visszatérését támogatja. Ezzel nem kevesebb történt, minthogy a Jobbikban példátlan módon

a párt egyik vezető politikusa nyíltan a Jobbik elnökének lemondását követelte.

Sneider botrányt botrányra halmoz

Nem ez volt az első eset, hogy Kovács nyíltan bírálta Sneider Tamást. Mikor a Jobbik elnökének náci botránysorozata kipattant, akkor a "Jobbikon belül a radikalizmusra igány van, a szélsőségesség iránti igényt azonban nem szabad kiszolgálni" kezdetű Facebook-poszjában kritizálta áthallásosan a pártelnököt.

Ismert Sneider Tamás náci botránysorozatának elős állomása volt, amikor a Hír TV híradójában megjelent az a felvétel, amelyen Sneider Tamás felesége náci karlendítéssel pózolt. A két évvel ezelőtt készült anyagon jól látható, ahogy a párt képviselőcsoportjának jogásza kétszer is hitleri mozdulatokat tett, a násznép pedig lelkesen ünnepelt.

A Jobbik elnöke ezt azzal igyekezett megmagyarázni, hogy csupán szórakoztak és poénkodtak az egybegyűltek, amikor kart lendítettek, és viccnek tartotta a felvetést, hogy le kellene mondani a történtek miatt. A jelenetsor nyilvánosságra kerülését követő napon újabb anyag látott napvilágot, amelyen a jobbikos pártelnök arról beszélt, hogy még mindig jobb, ha valaki muszlim vallásra tér át, mint ha zsidóra. Nem lett vége a szériának: ezután a Ripost írta meg, hogy a jobbikos politikus egy szkinhedbanda vezetőjeként bottal verte szét egy mozgássérült férfi arcát. Sneider erre reagálva közösségi oldalán elismerte, hogy tizenkilenc évesen valóban „ajakrepedést okozott” egy romának. Ha ez nem lett volna elég, büszkén megosztotta egy 1992-es interjúját Facebook-oldalán, amelyben 21 éves fejjel beszélt a bőrfejű időszakáról. "Bizonyos mértékben meg is értem ezeket a romákat, és a színesbőrűeket bántalmazó fiatalokat" - olvasható a beszélgetésben, amelyben ígéretet tett arra, hogy soha nem fogja levetni a bomberdzsekit. Mindezek után tegnap délben érkezett az újabb csapás: a Hír TV ismét egy felvételt közölt, amelyen a romaverésért jogerősen elítélt Jobbik-elnök kijelentette, akár a cigányokat is agyonüti.

Ugyanis valóban, már az elején elmondtam, én tudok egy kicsit a nép embere lenni, a nép gyermeke, eszünk egy kis bográcsot, bográcsolunk, így, úgy, amúgy, másrészt pedig én tudok lenni az úgynevezett erős ember kategóriája. Aki meg tudja védeni az országot, az embereket, satöbbi. Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök ugye, sorolhatnám...” – fogalmazott Sneider a felvételen, amelyen jól hallhatóan nevetett hallgatóságával együtt.