Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: nemzeti egységet hoztunk létre a család ügyében és hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be a vasárnap Budapesten tartott évértékelő beszédében. A kormányfő azt is mondta: „ez a magyarok válasza és nem a bevándorlás”.

Magyarország ezért keményen megdolgozott

Sem a harmadik kétharmadot, sem a kiemelkedő gazdasági növekedést nem adták ajándékba, Magyarország mindkettőért keményen megdolgozott - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten.

Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség

- mondta. A Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében a kormányfő kiemelte: mély összefüggés van a politika és gazdaság között, az eredmények sosem a vakszerencsének köszönhetők.

Orbán Viktor: A magyarok ismét hisznek a jövőjükbenFotó: Polyák Attila - Origo

Jelentősen nőtt a foglalkoztatottság

Felidézte: 2009-ben, a baloldali kormányzás vége felé közös vagyonunkat, tartalékainkat és a jövő lehetőségeit is felélték. Azt mondta, Magyarországnak nemcsak válságkezelő csomagokra, hanem teljes megújulásra, új irányra van szüksége. Ma a házasságkötések száma nő, a csecsemőhalandóság csökkent, a foglalkoztatás 55-ről 70-százalékra nőtt, a munkanélküliséget az egyharmadára vágták, a jövedelmeket folyamatosan növelik, a minimálbért több mint duplájára emelték - sorolta.

A magyarok ismét hisznek a jövőjükben

Orbán Viktor kijelentette: tíz év közös munkájának eredményeként a magyarok ismét hisznek a jövőjükben. Azt is mondta, hogy

győzni fogunk és újra és újra győzni fogunk.

Nekünk nem az jelenti a győzelmet, ha a pártunk nyer, nekünk az jelenti a győzelmet, ha az országunk nyer - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő kijelentette: Magyarország az a hely, ahol mindenkinek jó lesz magyarnak lenni, és lépésről lépésre, kitartó munkával "fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon". Úgy fogalmazott: "Ulti ellen ásszal, szegénység ellen munkával." Mindenkinek lesz munkája, otthona, minden gyermeknek lesz bölcsőde, óvoda, iskola, étkezés és tankönyv, lesz támogatás a fiataloknak, és jut mindenkinek tisztes idős kor is - sorolta Orbán Viktor.

Szégyen azt hallani, hogy a zsidó képviselők listázása nem antiszemitizmus

A miniszterelnök szerint a magyar ellenzék bevándorláspárti politikusok gyülekezete. Szégyen azt hallani, hogy a zsidó képviselők listázása nem antiszemitizmus – tette hozzá. Brüsszel terve, hogy Európát bevándorláspárti kontinenssé tegye – mondta a kormányfő, aki szerint a bevándorlóországokban keresztény-muszlim ország jön létre.

Nemzeti egység a család ügyében, hétpontos családvédelmi akcióterv indul

Orbán Viktor elmondta, nemzeti egységet hoztak létre a család ügyében, de újabb intézkedések kellenek. Hétpontos családvédelmi akcióterv indul. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, a közös élet kezdéséhez 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztésre kerül, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztésre kerül, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyerek is születik, akkor a kölcsön további részét teljes egészében elengedésre kerül – mondta Orbán Viktor.

Szólt arról, hogy bővítik a csok kedvezményes hitelét. Jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három és többgyermeket családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A jövőben a két- és többgyermekes családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják.

Orbán Viktor hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett beFotó: Polyák Attila - Origo

Eddig a kormány harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállalt át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Most ez bővítésre kerül: már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállal át Magyarország kormánya – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök bejelentette, azok az asszonyok, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Orbán Viktor szólt arról is, elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Családi, azaz legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány. A legalább három gyermeket nevelő családoknak a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak – tette hozzá. 

Teljes bölcsődei ellátás lesz

Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. A szakértői becslések szerint az országban 70 ezer bölcsődei férőhelyre van szükség ahhoz, hogy mindenki, aki szeretné, bölcsödébe járathassa a gyermekét. Jelenleg 49 ezer bölcsődei férőhely van. A teljes bölcsődei ellátás érdekében ezért 3 év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesít a kormány. Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, már aki akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét – jelentette be a kormányfő.

Orbán Viktor: A kormány bevezeti a nagyszülői gyedetFotó: Polyák Attila - Origo

A kormány bevezeti a nagyszülői gyedet. A jövőben, ha a szülők így döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük.

A kormányfő a fiataloknak szóló program keretében bejelentette, hogy a kormány ingyen finanszírozza a 2x2 hetes külföldi nyelvtanulásukat.

Itt külön elolvashatják a tervet részletesen.

Végezetül pedig szólt arról, hogy a kabinet egy 200 milliárdos egészségügyi fejlesztésre készül, aminek a része a budapesti centrumkórházak felépítése is.