Kövér László javasolja, hogy mentsék fel honvédelmi bizottsági posztjairól Demeter Mártát

Demeter Márta
Budapest, 2018. április 5. Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője a párt Több nőt a politikába! című, utcai akcióval egybekötött sajtótájékoztatóján a budapesti Móricz Zsigmond körtéren 2018. április 5-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az LMP társelnökénél nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg az Alkotmányvédelmi Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmányvédelmi Hivatal megküldte az Országgyűlés elnökének a Demeter Márta képviselőre vonatkozó - korábban a házelnök által kezdeményezett - nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárás eredményeként készített biztonsági szakvéleményét,

amely a képviselő személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg.

Demeter Márta, Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezért a törvény szerint

haladéktalanul meg kell szüntetni a képviselőnek az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt.

Demeter Márta bizottsági tagságának kérdésével a Házbizottság a mai soron kívüli ülésén foglalkozott, amelyen azonban az ellenzéki frakciók képviselői nem vettek részt. Így viszont Kövér László házelnök az Országgyűlésnek tesz javaslatot Demeter Honvédelmi és rendészeti bizottsági alelnöki tisztégéből és tagságából való felmentésére.

Erről az Országgyűlés sajtóirodájának közleménye szerint várhatóan a tavaszi ülésszak első ülésnapján, 2019. február 18-án döntenek.

Nem mondott igazat

Korábban az LMP társelnöke egy iratbetekintésre hivatkozva azt hazudta, hogy a honvédség repülőgépével hozták haza Ciprusról (egészen pontosan Demeter Márta a ciprusi várost, Pafoszt, görög szigetnek titulálta) Orbán Viktor 14 éves lányát. Hamar kiderült azonban, hogy a gépen egy Orbán L. nevű százados kétéves kislánya, Flóra utazott, teljesen szabályosan, a NATO-normák szerint. A történtek után Kövér László az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál kezdeményezte az LMP-s politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálatát.