Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása történelmi vizit volt - mondta Washingtonban Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, aki háromnapos hivatalos látogatásra utazott az amerikai fővárosban.

Kovács Zoltán republikánus és demokrata párti törvényhozókkal, kormányzati tisztségviselőkkel tárgyal, továbbá előadást tartott a magyar belpolitikáról és a közelgő európai parlamenti választásokról amerikai újságíróknak, valamint washingtoni magyaroknak.

Az államtitkár kiemelte az amerikai külügyminiszter látogatásának fontosságát, kiváltképp, mert - mint fogalmazott - az Egyesült Államok korábban "hajlott arra, hogy megfeledkezzen Közép-Európáról, magára hagyta ezt a térséget". Kovács Zoltán egy új korszak kezdeteként értékelte Mike Pompeo budapesti útját.

Orbán Viktor fogadja Mike PompeótForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Megjegyezteaz amerikai és a magyar megközelítés hasonlóságát az illegális bevándorlás kérdésében.A közép-európai országok migrációt ellenző álláspontja történelmi tapasztalatainkból ered. Nekünk nagyon fontos a szuverenitás - szögezte le.

Kovács Zoltán beszélt arról is, hogy Magyarországnak nagyon fontos a NATO. Megjegyezte, a budapesti kormány növeli anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez, és készen áll hadereje fejlesztésére is.

"A tavaszi európai parlamenti választás az Európai Unió történetében valószínűleg az első lesz, amelynek egyetlen meghatározó kérdése van: az életünk minden részletét érintő illegális migráció és általában véve a migráció ügye" - fogalmazott az államtitkár. Hozzáfűzte, hogy a bevándorlásra adott magyar válasz a családpolitika.

Számunkra a legfontosabb ügy a családok segítése - mondta, utalva Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap bejelentett, családokat segítő és gyermekvállalást ösztönző intézkedéseire. Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban Kovács Zoltán megemlítette, hogy a voksolások előtt a kontinensen a politikai baloldal a szélsőjobboldallal "házasodik".

Ez Magyarországon is így van: a baloldal azzal a Jobbikkal készül szövetségre lépni, amely mindig antiszemita és idegengyűlölő volt - hangsúlyozta. "A Jobbik migrációbarát párttá vált, és úgy döntött, hogy a baloldallal működik együtt" - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.