Halálosan megfenyegették a pásztói csecsemőgyilkost

2019.02.12. 17:57

Tavaly szilveszterkor egy 35 éves pásztói nő titokban megszülte a negyedik gyerekét, majd kegyetlenül meggyilkolta. H. Mónika úgy bukott le, hogy a csecsemő levágott fejét másnap egy kutya bevitte a gazdája házába. A nő nagyjából egy éve volt előzetes letartóztatásban, amikor januárban házi őrizetbe került. A helyiek nem értik, hogyan engedhetnek ki a börtönből egy gyilkost. Volt, aki halálosan megfenyegette a nőt. Az élettársa, János még nem beszélt vele, de szeretné megtudni, hogy miért gyilkolta meg a közös gyereküket.

Pásztón mindenki hallott arról, mi történt a városban egy évvel ezelőtt. A többség szörnyülködve emlékezik vissza a történtekre, és nincs jó véleménnyel arról, hogy H. Mónikát kiengedték a börtönből.

Felháborító, amit tett, nem így ismertük meg– mondja az Origónak egy helyi asszony, aki szerint a nő és a párja is rendszeresen kábítószerezett, valószínűleg a gyilkosság idejében be volt drogozva. Állítása szerint Mónika korábbi három gyereke mind más apától született.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A ház, ahova a kutya bevitte a csecsemő levágott fejét, egy szegényes, elhagyatott környéken áll. A háznak hiányzik az ablaka, és ajtaja sincsen, az udvara pedig tele van szeméttel. Az egyik szomszéd nőtől megtudtuk, hogy egy olyan férfi lakik ott, aki alkalmi munkákból él.

Igen, tényleg ez az a ház, ahova a kutya bevitte a gazdájának a gyerek fejét. Szörnyű, hogy ilyesmi megtörténhetett – mondja a szomszéd, majd hozzáteszi, hogy Pásztón mindenki elítéli Mónikát azért, amit tett.

H. Mónika a Kövicses patak mentén szülte meg a gyerekét az egyik hídnál. Egy ott lakó asszony is úgy gondolja, elfogadhatatlan, amit tett.

„Nem értem hogyan tehette ezt, annyi más megoldás lett volna. Ha ide leteszi a kapunk elé a csecsemőt, becsönget, majd elmegy, az is sokkal jobb lett volna ennél. Az, hogy kiengedték a börtönből. érthetetlen, ezt nem szabadott volna megcsinálni, az ilyennek börtönben a helye” – mondja.

Ennek a hídnak a közelében szülte meg a gyerekét H. MónkaFotó: Szabó Gábor - Origo

Egy másik, közelben élő asszony szerint azért borzasztó, amit Mónika tett, mert mások mindent megadnának azért, hogy anyák lehessenek.

Mások orvoshoz fordulnak segítségért, és évekig várnak, hogy gyerekük születhessen, nekem van egy négyéves unokám, de az életemet odaadnám érte, ez a nő meg kivégzi a saját csecsemőjét.

Megkerestük a házat, ahol Mónika és az élettársa élt a gyilkosság idején. Minden ugyanúgy néz ki, mint akkor, semmi sem változott, azt leszámítva, hogy az egyik szomszéd szerint most egy másik család bérli a házat.

Itt egy férfi és egy nő, akik jól ismerik Mónikát és volt élettársát is, azt mondják, hogy a mai napig nem tudják feldolgozni a történteket.

Nagyon jól ismerjük őket, Mónika az egyik pásztói kocsmában dolgozott. Amikor megtudtuk, mi történt, nem akartuk elhinni. Nem így ismertük meg – mondja könnyes szemmel a férfi, aki szerint a nő biztos kábítószer hatása alatt állt, amikor meggyilkolta a csecsemőt. Elmondása szerint Mónikát azóta több pásztói is megfenyegette.

„A többség nem akarja itt látni többé, volt olyan is, aki azt mondta, megöli, ha még egyszer meglátja” – magyarázza, majd hozzáteszi, hogy ők felajánlották a segítségüket a nő élettársának, Jánosnak, de ő nem kért belőle. Tudomásuk szerint

a csecsemő testét még ma is keresik a patakban, hogy eltemethessék.

A férfitól megtudtuk, hol találjuk Mónika volt élettársát, akinek a gyerekét megölte az asszony. Egy helyi építkezésen dolgozik. A kedvünkért félbeszakítja a munkát, és elmondja, hogy neki senki sem mond semmit, azt is a tévéből tudta meg, hogy a nő házi őrizetbe került.

Még nem beszéltem vele, de szeretnék. Azt nem tudom, mit kérdeznék tőle, de szeretném tudni, hogy miért gyilkolta meg a gyerekünket. Jó lenne, ha megtalálnák a holttestét, hogy tisztességesen eltemethessük – mondja János, aki nehezen beszél a történtekről, még nem dolgozta fel a baba elvesztését. Egy ideig ő vigyázott Mónika másik három gyerekére, de később elvették őket tőle, és intézetbe kerültek.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mónika ma házi őrizetben van, az anyjával él Nagybátonyban. Az idős asszony egy helyi borozóban dolgozik, ahol ott jártunkkor csak pár vendég volt bent. Amikor a lányáról kérdezzük az asszonyt, egyszerűen elfordul tőlünk, és csak annyit mond: Ilyenekkel nem beszélek. Semmilyen esetben.

Ahogy azt korábban megírtuk, a pásztói H. Mónika mindenki elől eltitkolta, hogy negyedik gyerekét várja. 2017 utolsó napján az ismerőseivel ünnepelt, amikor megindult nála a szülés. Titokban kiment a Kövicses patakhoz, és megszülte a gyereket egy híd mellett. Mint kiderült, nem akarta megtartani a gyereket, ezért végzett vele. Többször megütötte a fején, fojtogatta, majd egy késsel levágta a fejét és a karjait. A levágott darabokat a patakba dobta.

Idén januárban engedték ki a pásztói csecsemőgyilkost a börtönből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK